Promotie André Tolksdorf

4 december 2020

Op 4 december verdedigt André Tolksdorf zijn proefschrift Die רוח als Perspektive für ein neues Leben. Eine Studie zu Hes 36 und 37 als Kern des Hesekiel-Buches tijdens een openbare online-bijeenkomst aan de PThU.

Over het onderzoek

Middenin het leven, tussen alle verleidingen en de dood in, heeft het woordje רוח  (ruach) in Ezechiel 36 en 37 een bijzondere betekenis.  רוח  is als een boodschap voor het heden en  Toekomst. Israël wordt hierin uitgedaagd JHWH opnieuw as HEER te erkennen. Tolksdorf laat in zijn onderzoek zien welke rol het begrip רוח speelt in het bijbelboek Ezechiel.

Daartoe wordt eerst een overzicht gegeven van de onderzoeksgeschiedenis aan de hand van literairkritische en holistische leesmodellen. Daarnaast worden tekstkritische vragen behandeld en wordt de  waarde van Papyrus 967 besproken. Essentieel voor dit werk is de theologische bedoeling  van de structuur van het boek Ezechiël. Op basis van de zelfgetuigenissen van het boek der  profeten worden diachrone vragen van de ontstaansgeschiedenis van het boek behandeld. Het doel is om de retorische bedoeling van het boek als geheel voor Israël te begrijpen.

Aan de hand van woordgebruik, formules en data wordt de structuur en samenstelling van het boek Ezechiël geïllustreerd en theologisch geëvalueerd. Vanwege de dubbelzinnigheid van רוח  zal het semantisch gebruik binnen het boek worden onderzocht omdat het de belangrijke basis hiervoor vormt. 

Over André Tolksdorf

Andre Tolksdorf (1960) studeerde theologie aan de Biblisch-theologische Akademie Wiedenest (1993-1995), Theologische Hochschule Elstal (2001-2002) en Seoul Jangsin University (Mag. Theol.: 2004-2006). In 2009 begon hij aan zijn proefschrift. 

Hij was predikant in het Duitse Neuruppin en Hattingen. Als pastor was hij verbonden aan Bochum, Schwalmstadt-Treysa en Bad Wildungen. Sinds 2007 werkt hij ook als leraar op verschillende scholen. Hij is Ethikbeauftrager van de  Eichhof Stiftung Lauterbach en Kurator van de Dürbeck-Stiftung e.V. Lauterbach.

Livestream

De publieke verdediging is op 4 december vanaf 15.45 uur te volgen via livestream.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.