Afscheid Theo Witkamp: Met allure de vangrail in?

8 december 2020

Theo Witkamp, volgens collega's een voorbeeldig generalist en theoloog met lef, nieuwtestamenticus, supervisor en nog veel meer. Op 8 december 2020 neemt hij afscheid van de PThU.

Een middag over alles en/of niets, en de randen daarvan, met Theo Witkamp


Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. De beroemde frase van Astrid Lingrens Pippi Langkous kent aan de PThU een speciale Witkamp-variant: “Daarover zie ik zo een college voor me. En ik zou dat college ook wel willen geven.” Bij verreweg de meeste theologische onderwerpen hoor je het hem zo zeggen: Theo Witkamp, voorbeeldig generalist en theoloog met lef, nieuwtestamenticus, supervisor en wat niet al. Op 8 december neemt hij afscheid van de PThU.

Deum et animam scire cupio, zei Augustinus al. God kennen en de menselijke ziel – daar gaat het in de theologie om. Eigenlijk om alles dus. Van de grootste werkelijkheid tot het meest innerlijke van een mens, en hoe die twee elkaar raken en zoeken. Het woord “spiritualiteit” staat daarbij voor Theo hoog in het vaandel.

Maar: Wovon man nicht sprechen kann, darüber muß man schweigen. Ook van de waarheid van Wittgensteins zinsnede is Theo zich terdege bewust. Als je over alles nadenkt, beweeg je ook voortdurend langs de randen van de stilte, van het niets. Nadenken over geloof impliceert altijd het onder ogen zien van het eigen ongeloof. Spreken over het onbekende vraagt ook altijd om barmhartigheid voor het al te bekende. En waar het spreken stopt, begint niet alleen het zwijgen. Vaak begint daar ook het zingen, met een grote generositeit. Zeker voor een muzikaal mens als Theo. Muziek is zoveel meer dan alleen vermaak.

Vol allure de vangrail in, is één van de gevleugelde motto’s van Theo. Voor veel theologen heeft hij als een gids gefungeerd: voor sommigen heeft hij toegangswegen bereid zodat ze ineens vol overtuiging de hoofdweg voor hun toekomstige werk voor zich zagen, voor anderen is hij een reisgenoot geweest over fascinerende zijpaden in hun theologische bestaan. En als je op weg bent met Theo zijn zelfs de ontsporingen leerzaam. Ook de bermen van de wegen waarlangs je trekt vragen om aandacht, en het kan geen kwaad om af en toe vol allure in de vangrail te belanden (al zien we Theo zelf niet eens zo heel vaak in die vangrail). Langs hoeveel randen is hij in zijn theologenbestaan al niet getrokken en welke uitzichten heeft hij daarbij al niet gedeeld?

Al met al zijn onze verwachtingen hooggespannen: er komt op 8 december een middag met gehalte aan! Noteer de datum en we informeren u zeker over de verdere invulling.

Praktische informatie

Locatie: wordt nader bekendgemaakt
Datum: dinsdag 8 december 2020
Tijd: 13.00 - 18.00 uur
Vanwege de coronacrisis vindt het programma in aangepaste vorm plaats. Hierover volgt zo spoedig mogelijk meer informatie.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.