Boekpresentatie ‘A.J. Rasker: theoloog op de bres voor vrede’

29 oktober 2020

Op 29 oktober verschijnt de biografie van dr. A.J. Rasker, auteur van het standaardwerk ‘De Nederlandse Hervormde Kerk – vanaf 1795’. Rasker is vooral door dit boek bij veel predikanten en theologen blijven voortleven. In zijn leven heeft hij zich echter voor veel meer thema’s hardgemaakt.

Raskers betrokkenheid overschreed de landsgrenzen. Zijn ervaringen als rector van de Hogere Theologische School in Indonesië en als gevangene in Japanse interneringskampen hadden grote invloed op zijn verdere leven. Hij nam het op voor de jonge republiek en speelde een grote rol bij het ontwerp van de nieuwe Protestantse Kerkorde.
Tijdens de Koude Oorlog onderhield hij vriendschappen met mensen aan de andere zijde van het IJzeren Gordijn en vervulde functies in de omstreden Praagse of Christelijke Vredesconferentie.

Rasker nam het op voor de stemmen van anderen die niet in het heersende wereldbeeld pasten. Daarbij stuitte hij dikwijls op tegenstand, wat zijn levensbeschrijving spannend en boeiend maakt.

Het boek over Rasker bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de biografie die geschreven is door Tomáš Novák, afwisselend werkzaam in Tsjechië en Nederland en gepromoveerd op de Tsjechische filosoof Milan Machovec (revisionistische marxist en dissident). Rinse Reeling Brouwer completeert het werk met een samenvatting van Raskers denken en publicaties. Het tweede deel van het boek bestaat uit een bibliografie, fonografie en filmografie. In het boek staan talloze foto’s uit het archief van de familie Rasker.

Boekpresentatie

De presentatie van ‘A.J. Rasker: theoloog op de bres voor vrede’ vindt plaats op donderdag 29 oktober 2020 om 15.30 uur tijdens een minisymposium in de Regenboogkerk in Hilversum. Ds. Jan de Vlieger van uitgeverij Skandalon zal het eerste exemplaar overhandigen aan dr. Albert van den Heuvel. Tijdens het programma zullen Tomas Novak, Rinse Reeling Brouwer, Maarten Rasker, Hans van de Wal, Gert van Maanen en Jacob Bijl kort spreken over de verschillende aspecten van Raskers theologie en persoonlijke missie.

Praktische informatie 

Deze middag wordt georganiseerd door Uitgeverij Skandalon samen met de PThU. 

Datum: 29 oktober 2020
Tijd: 15.30 – 17.30 (inloop met koffie vanaf 15.00 uur)
Locatie: Regenboogkerk, Nassaulaan 22,  1213 BC Hilversum

Tijdens de bijeenkomst zullen we de geldende coronamaatregelen in acht nemen. Er zullen maximaal 50 mensen in de kerk bijeen zijn. De zitplaatsen zijn op 1,5 meter afstand en we vragen u om uw handen bij binnenkomst te desinfecteren. Daarnaast zijn we verplicht bij te houden wie aanwezig is. Daarom is deelname alleen mogelijk na aanmelding vooraf. Uiterlijk 26 oktober ontvangt u een bevestiging van deelname met daarin ook de laatste informatie over de bijeenkomst.

Aanmelden

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.