Home/actueel/PThU agenda/Start Barth-jaar 2018-2019: ‘Zo spreekt de Heer’, Ongegeneerd over God spreken
10 december 2018

Start Barth-jaar 2018-2019: ‘Zo spreekt de Heer’, Ongegeneerd over God spreken

Op 10 december is het vijftig jaar geleden dat Karl Barth overleed. Hoe staat het met erfenis van Barth, vijftig jaar na zijn dood en honderd jaar na Tambach? Wie heeft er nog een boodschap aan zijn theologie? Moeten we er een boodschap aan hebben? Tijdens het Barth-jaar (2018-2019) komen die vragen luid en breed aan de orde.

Aanmelden voor deze dag is niet meer mogelijk. 

Programma studiedag ter gelegenheid start Barth-Jaar

  • Kees van der Kooi zal als kersverse emeritus vertellen over zijn jarenlange affaire met Barths theologie, en zijn ongegeneerde spreken over God. Kan dat nog zoals Barth dat deed?
  • De onlangs aangetreden hoogleraar Maarten Wisse zal Barth op zijn manier ‘kraken’ om te zien wat hij te zeggen heeft.
  • En in groepen lezen we een korte tekst van Barth: wat triggert ons? Is het bekoring of ergernis?  En wat kunnen we ermee in de kerkelijke praktijk en maatschappelijke realiteit?
  • Verder werken aan deze dag onder meer René de Reuver en Gerard den Hertog mee.

Vooruitblik op het Barth-jaar

Deze studiedag is de eerste in een reeks. Op 14 december vindt er een symposium plaats met internationale gastsprekers, voor meer informatie zie: Barth and Beyond. Op 3 april 2019 vindt er in De Glind een studiemiddag plaats over ‘De christen in de maatschappij’, met medewerking van onder meer Marianne Thieme, en in september 2019 komt er een bijeenkomst over Barth en de interreligieuze ontmoeting anno nu. Lees de column van PThUers Edward van 't Slot, in het Nederlands Dagblad.

Tijd en plaats

Maandag 10 december. Van 10.30 - 16.30 uur; de koffie staat vanaf 10 uur klaar. In de Thomaskerk (loopafstand van NS-station Amsterdam Zuid WTC), Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam.

Aanmelden

Aanmelden voor deze dag is niet meer mogelijk.