Kenniscentrum Agenda
- Afscheidssymposium dr. Anne-Claire Mulder: Een gemeenschap van gelijken – omgaan met verschillenDr. Anne-Claire Mulder, docent Vrouwen- en genderstudies, neemt afscheid van de PThU vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Om haar afscheid te markeren organiseert de PThU het symposium Een gemeenschap van gelijken – omgaan met verschillen. Dit symposium vindt plaats op 29 juni in Groningen.
- Opening academisch jaar '23-'24: De herontdekking van de helOp 1 september 2023 opent de PThU het academisch jaar 2023-2024 met een symposium over de hel. Onder het motto 'Uitgeblust of opgestookt. De herontdekking van de hel' gaat PThU-hoogleraar dogmatiek Arnold Huijgen het gesprek aan auteur Arnon Grunberg, hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse Paul Verhaeghe, muziekartiest Broeder Dieleman en kunstkenner en conservator Ikonenmuseum Kampen Liesbeth van Es.
- Netwerkdag BiblioloogDe PThU nam in 2021 samen met het Centrum voor Bibliodrama het initiatief om de opleiding tot groepsbegeleider Biblioloog naar Nederland te halen. Intussen hebben verschillende groepen deelnemers de training gevolgd en willen we de stap zetten naar de ontwikkeling van een Nederlands-Vlaams Netwerk. Tijdens een eerste netwerkdag op 30 september willen we een start maken met dit netwerk.
- Afscheid prof. dr. Markus MatthiasDr. Markus Matthias, hoogleraar Lutherse theologie aan de PThU neemt op 3 oktober 2023 afscheid van de PThU. Ter gelegenheid van dit afscheid vindt er een symposium plaats met als thema 'Het geheim van het geloof'.
- Symposium Case Studies Geestelijke Verzorging: Kijk maar. Zij doen meer dan zij dachtenGeestelijk verzorgers bewegen zich met hun werk vaak op een snijvlak van disciplines en methodes. Hoe doen zij dat, met welke motivatie en met welk doel? Binnen het Case Studies Project Geestelijke Verzorging werkten zestig geestelijk verzorgers en een tiental onderzoekers van verschillende instellingen samen aan het in kaart brengen van goede praktijken in de geestelijke verzorging. Tijdens het symposium op 5 oktober ontmoeten geestelijk verzorgers, onderzoekers, brancheorganisaties en beleidmakers elkaar rondom de resultaten van het onderzoek en de betekenis ervan voor praktijk, professionalisering, beleid & onderzoek.
- 40ste Internationale Barth Conferentie: Zonde en schuld in een post-christelijke samenlevingDe 40ste internationale Barth Conferentie staat in het teken van zonde en schuld. Bestaat er zoiets als een collectieve schuld? Schuld van het ene volk tegenover het andere volk? Schuld van de mensheid tegenover de aarde? En hoe verhoudt collectieve schuld zich dan tot individuele schuld? Hoe kunnen we vruchtbaar omgaan met individuele schuld (bijvoorbeeld die van theologen) in een afreken-cultuur? Hoe kunnen theologen in een post-christelijke samenleving bijdragen aan het verantwoordelijk omgaan met schuld? Wat doet confrontatie met schuld met onze blik naar binnen, met ons verstaan van onszelf?
- Alumniwebinar 'Mijn hemel, de aarde'Speciaal voor oud-studenten van de PThU en haar rechtsvoorgangers is dit webinar 'Mijn hemel, de aarde’ met hoogleraar Vrijzinnige theologie Rick Benjamins.
- Symposium 'Probleem of mysterie: Hoe kijk jij als sociaal professional naar de situatie van de ander?'SMART doelen stellen, efficiënt problemen oplossen, evidencebased. Maar ook: naast de ander staan. Wie werkt in het sociaal domein weet van de spanning daartussen. Tussen beleid en nabijheid. Hoe voorkom je dat die spanning je verlamt? Hoe kijk jij als sociaal professional naar de situatie van de ander? In dit symposium verkennen we wat er kan gebeuren als we niet primair in termen van ‘problemen’ denken maar de werkelijkheid benaderen als ‘mysterie’. Een interactieve middag voor sociaal professionals op zoek naar verdieping en blikverruiming in hun werk.