Kenniscentrum Agenda
- En God zag dat het goed was. Bijbeldebat over schepping en duurzaamheidHoe lees je de beschrijving van de schepping in Genesis 1 en 2? En hoe speelt dat mee in je kijk op de actuele discussie rondom duurzaamheid? Deze vragen stellen we op 22 februari tijdens het bijbeldebat aan drie sprekers. Drie verschillende manieren van Bijbellezen worden daarmee heel concreet zichtbaar gemaakt. Het bijbeldebat is een initiatief van de Protestantse Theologische Universiteit en Stichting De Nieuwe Bijbelschool en is onderdeel van de activiteiten in het kader van de Maand van de Bijbel.
- Boekpresentatie: Deel 5C Verzameld werk van A.A. van RulerMag je in de kerk alles zeggen of zijn er dingen die echt niet kunnen – en wat doe je daar in dat geval dan aan? Was zending de eeuwen door niet gewoon een vorm van kolonisatie, waarbij we andere volken eenzijdig iets oplegden waarvan wij vonden dat het goed voor hen was? Gaat het bij kerkelijke armoedezorg om barmhartigheid of domweg om recht doen? Dat zijn actuele vragen die de originele protestantse theoloog Arnold A. van Ruler in zijn tijd al diepgaand bezighielden. In een nieuwe band in het Verzameld Werk van Van Ruler komen deze en andere vragen aan de orde.
- Studiemiddag 'Baas in eigen buik? Alweer?'De Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap (per 1 september: Faculteit Religie, Cultuur en Maatschappij) van de Rijksuniversiteit Groningen en de PThU houden op 10 maart een online studiemiddag over de noodzaak om weer over reproductieve rechten en de vrijheid van vrouwen te spreken. Alweer? Ja, alweer. Want er zijn heel wat ontwikkelingen online, op straat en in de politiek. Spreeksters prof. dr. Heleen Zorgdrager (PThU) en prof. dr. Inge van Nistelrooij (Universiteit voor Humanistiek) nemen u hierin mee.
- Hebreeuwse PsalmzangavondAvond over de Psalmen zoals ze in de joodse traditie worden gezongen met chazan (voorzanger) Gilad Nezer, dr. Hanna Rijken en prof. Klaas Spronk. De avond wordt afgesloten met een gezongen avondgebed.
- Online Barthianum: Preken over de zondeHoe kunnen we de thema's zonde en schuld anno 2023 in een preek aan de orde stellen? En moet dat nog? We lezen delen uit de zondeleer, die in de dogmatiek van Karl Barth in het kader van de verzoeningsleer staat. Na een kort inleidend college worden er teksten gelezen in break out rooms: gedeelten uit Kirchliche Dogmatik IV én een preek van Barth.
- Internationaal symposium: Slavernij, doorwerking en bevrijding. Stemmen uit de Kerken, toen en nuIn dit symposium zullen we het hebben over de betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid van kerken in de slavernij. Waren zij een verlengstuk van de koloniale overheid? Hoe verhielden kerken zich vanuit hun geloofsopvatting en bronnen tot het systeem van slavernij? Hoe werkt het slavernijverleden tot op de dag van vandaag door in de geloofsgemeenschappen die uit die geschiedenis zijn voortgekomen? Hoe kunnen kerken in Nederland bijdragen aan reparatie en herstel van verhoudingen? Hoe kunnen we ons bevrijden van de last van het verleden?
- Afscheidssymposium dr. Anne-Claire Mulder: Een gemeenschap van gelijken – omgaan met verschillenDr. Anne-Claire Mulder, docent Vrouwen- en genderstudies, neemt afscheid van de PThU vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Om haar afscheid te markeren organiseert de PThU het symposium Een gemeenschap van gelijken – omgaan met verschillen. Dit symposium vindt plaats op 29 juni in Groningen.
- Opening academisch jaar '23-'24: De herontdekking van de helOp 1 september 2023 opent de PThU het academisch jaar 2023-2024 met een symposium over de hel. Onder het motto 'Uitgeblust of opgestookt, de herontdekking van de hel' gaat PThU-hoogleraar dogmatiek Arnold Huijgen het gesprek aan auteur Arnon Grunberg, hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse Paul Verhaeghe, muziekartiest Broeder Dieleman en kunstkenner en conservator Ikonenmuseum Kampen Liesbeth van Es.
- Netwerkdag BiblioloogDe PThU nam in 2021 samen met het Centrum voor Bibliodrama het initiatief om de opleiding tot groepsbegeleider Biblioloog naar Nederland te halen. Intussen hebben verschillende groepen deelnemers de training gevolgd en willen we de stap zetten naar de ontwikkeling van een Nederlands-Vlaams Netwerk. Tijdens een eerste netwerkdag op 30 september willen we een start maken met dit netwerk.
- Afscheid prof. dr. Markus MatthiasDr. Markus Matthias, hoogleraar Lutherse theologie aan de PThU neemt op 3 oktober 2023 afscheid van de PThU. Ter gelegenheid van dit afscheid vindt er een symposium plaats met als thema 'Het geheim van het geloof'.
- Symposium Geestelijke Verzorging: Kijk maar. Zij doen meer dan zij dachtenGeestelijk verzorgers bewegen zich met hun werk vaak op een snijvlak van disciplines en methodes. Hoe doen zij dat, met welke motivatie en met welk doel? Binnen het Case Studies Project Geestelijke Verzorging werkten zestig geestelijk verzorgers en een tiental onderzoekers van verschillende instellingen samen aan het in kaart brengen van goede praktijken in de geestelijke verzorging. Tijdens het symposium op 5 oktober ontmoeten geestelijk verzorgers, onderzoekers, brancheorganisaties en beleidmakers elkaar rondom de resultaten van het onderzoek en de betekenis ervan voor praktijk, professionalisering, beleid & onderzoek.
- 40ste Internationale Barth Conferentie: Zonde en schuld in een cancelcultuurDe 40ste internationale Barth Conferentie staat in het teken van zonde en schuld. Bestaat er zoiets als een collectieve schuld? Schuld van het ene volk tegenover het andere volk? Schuld van de mensheid tegenover de aarde? En hoe verhoudt collectieve schuld zich dan tot individuele schuld? Hoe kunnen theologen in een post-christelijke samenleving bijdragen aan het verantwoordelijk omgaan met schuld? Wat doet confrontatie met schuld met onze blik naar binnen, met ons verstaan van onszelf?
- Theologie voor iedereen: open college door Rick BenjaminsOp de zaterdagen 14 oktober en 4 november geeft Rick Benjamins open colleges aan de PThU in Amsterdam over zijn recente boek Boven is onder ons: Denken over God na God.