Webinar Dood & uitvaart. Heeft de coronapandemie ons gedrag veranderd?
Door corona verliep afscheid nemen anders dan we gewend waren. Op woensdag 8 juni 2022 stellen we tijdens een webinar de vraag: heeft de coronapandemie ons gedrag blijvend veranderd?
De Funeraire Academie bracht sinds de uitbraak twee jaar geleden de Nederlandse dynamiek op het gebied van uitvaartrituelen in kaart, startte onderzoek en hield interviews. Doodsonderzoekers in het buitenland deden dat evengoed. Vanuit allerlei disciplines werd de impact van de coronapandemie op sterven, rouw en rituelen bestudeerd.
Via de webinar op 8 juni presenteert De Funeraire Academie lopend en afgerond onderzoek. Bevindingen uit Engeland en Amerika vergelijken we met de Nederlandse context. Welke leerpunten halen we hier uit? Een uitvaartprofessional uit het veld blikt terug en vooruit. Afsluitend zetten twee keynote sprekers de thematiek 'leven en sterven met corona' in een breed maatschappelijk perspectief.
Praktische Info
- Webinar Dood x Uitvaart: Heeft de corona-pandemie ons gedrag veranderd?
- Woensdag 8 juni, 15-17uur
- Online via zoom, hosting via Tilburg University
- Doelgroep: Uitvaartbranche, academici en studenten. Eventueel ook: zorgmanagers, medisch-ethische commissies van zorginstellingen, medewerkers in de palliatieve zorg en geestelijk verzorgers
- PE-punten: 1 (in aanvraag bij Navu)
- Deelnametarief €10
- Na aanmelden ontvangt u de zoom-link (paar dagen voorafgaand webinar)
De Internationale blik
John Troyer (Director Centre for Death and Society, University of Bath, UK) gaf leiding aan misschien wel het meest omvangrijke onderzoek naar de impact van corona op de beleving van dood en uitvaart in Groot-Brittannië. Wat zijn de meest in het oog springende resultaten van het Britse onderzoek? Hoe ziet Troyer de toekomst? Is er werkelijk een aanzienlijke toename van directe/technische crematies als gevolg van corona?
Kami Fletcher (Ass. Professor of History, Albright College, Pennsylvania, USA) maakt deel uit van het internationale collectief Radical Death Studies en hanteert als speerpunt het dekoloniseren van doodstudies. Het hoge COVID-19 sterftecijfer van de zwarte gemeenschap en de bijbehorende ‘black grief’ hebben haar kritische aandacht.
Ze schreef o.a. het artikel Between cultural necrophilia and African American activism: life and loss in the age of COVID in: Panagiotis Pentaris, ed (2021) Death, Grief and Loss in the Context of COVID-19, Routledge.
Stefanie Neuenschwander (Phd. kandidaat, Theologische faculteit, Universiteit van Zurich, Zwitserland) maakte deel uit van het Duits/Zwitserse CONTOC onderzoeksteam: Churches Online in Times of Corona. Hoe maakten en ervaarden de kerken en pastors de noodzakelijk transitie naar online streaming en digitale ritualisering?
De NL keynote sprekers
René ten Bos, hoogleraar filosofie aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit en voormalig Denker des Vaderlands, staat bekend als een eigenzinnig denker. Ook in het coronadebat toonde hij zich tegendraads en provocatief. Zie zijn boek De Coronastorm (2020): heeft de corona-pandemie geleid tot nieuwe culturele patronen, heeft het een impact op ons gedrag?
Paul Post, emeritus hoogleraar ritual studies aan Tilburg University toont zich ook kritisch: heeft de corona-pandemie geleid tot nieuwe rituele patronen? Is corona wellicht een typisch 'slow disaster', waar wij niet mee om kunnen gaan? Hij trekt de vergelijking met niet-westerse landen en andere rampen op basis van het Handbook of Disaster Rituals (Routledge, 2021).
De presentatie
Martin Hoondert, universitair docent Rituele Studies aan Tilburg Univerisy, is de moderator van de webinar. Hij zal ook de resultaten van het internationale onderzoek vergelijken met de Nederlandse context. Anita van Loon, begraafplaatsdirecteur Gemeente Hilversum, vertelt als practioner welke lessen zij heeft geleerd de afgelopen twee jaar en kijkt vooruit naar de toekomst: wat gaat er veranderen (en wat niet)?
Foto op deze pagina: Arenda Oomen