PThU nieuws
- Jonge Theoloog des Vaderlands: “Geen theologie die losgezongen is van de realiteit”Tabitha van Krimpen is sinds 28 november Jonge Theoloog des Vaderlands. Haar nieuwe rol pakt ze voortvarend op. Zo was ze al te horen op Radio 1, stond ze in verschillende kranten en doet ze op 1 januari mee aan de Nationale Nieuwjaarszegen van de Evangelische Omroep. Wij vroegen haar naar haar visie op de theologie en haar eigen ervaringen en plannen. Het belangrijkste woord in haar arsenaal: verbinding.
- In memoriam drs. Jacob FaberOp 3 december 2021 is Jaap Faber, de voormalige studentenpredikant van de Theologische Hogeschool (later: Universiteit) Kampen aan de Koornmarkt/Oudestraat, overleden op de leeftijd van 85 jaar. Een dag of twaalf daarvoor bleek hij een infectie met het coronavirus te hebben opgelopen, hoewel hij tweemaal daartegen gevaccineerd was. Op de longafdeling van het ziekenhuis kreeg hij zuurstof toegediend en leek zijn conditie aanvankelijk stabiel, maar na enkele dagen gingen zijn krachten ineens achteruit. Kort nadat zijn kinderen en kleinkinderen afscheid van hem hadden genomen is hij overleden.
- Tabitha van Krimpen is nieuwe Jonge Theoloog des VaderlandsPThU-studente Tabitha van Krimpen (23) is de nieuwe Jonge Theoloog des Vaderlands. Dat maakte tv-presentatrice Jacobine Geel bekend tijdens een speciale uitzending van KRO-NCRV’s Jacobine op 2 op zondag 28 november. Samen met de nieuwe Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier is Tabitha het komende jaar ambassadeur van de Nederlands theologie.
- PThU en TU Kampen lanceren theologische podcast ‘Heilige grond’De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en de Theologische Universiteit Kampen (TU Kampen) lanceren op 26 november een nieuwe theologische podcast: Heilige grond. In de podcast gaat presentator Koos Tamminga met zijn gasten het gesprek aan over onderwerpen die schuren, thema’s die de kerk van nu bezighouden en actuele maatschappelijke vraagstukken.
- In memoriam prof.dr. G.P. Hartvelt 1921-2021Op donderdag 4 november werd emeritus-hoogleraar Gerrit Pieter Hartvelt honderd jaar oud. De woensdag daarop is hij in zijn woonplaats Kampen overleden, helder tot op het laatst.
- Joint bachelor Theologie is topopleiding volgens KeuzegidsIn de Keuzegids Universiteiten 2022 krijgt de joint bachelor Theologie (PThU/VU) het kwaliteitszegel 'topopleiding'. De opleiding behoort hiermee tot de beste in Nederland. Ook de bachelor Theologie van de Rijksuniversiteit Groningen, waarin de PThU een eigen traject heeft, werd tot topopleiding verkozen.
- Dr. Albert de Lange start als research fellow bij de PThUDr. Albert de Lange verblijft van 6 november tot 4 december 2021 aan de PThU in Amsterdam als research fellow. Dr. De Lange is specialist op het terrein van de Waldenzen (Reformatiegeschiedenis) en de theologie van J.H. Gunning jr. (negentiende eeuw). Tijdens zijn verblijf zal hij werken aan zijn onderzoek op het gebied van deze specialisaties en daarover gastcolleges verzorgen aan bachelor- en masterstudenten, onder andere over de verhouding van Gunning tot Kuyper.
- Onze kandidaat voor Jonge Theoloog des Vaderlands: Tabitha van KrimpenDe PThU nomineerde Tabitha van Krimpen als volgende Jonge Theoloog des Vaderlands. Zij streeft naar een bottom-up-theologie, vertelt ze in haar video en essay. Tijdens de Nacht van de Theologie wordt de nieuwe Jonge Theoloog bekendgemaakt.
- Dr. Kevin Yuill gastonderzoeker aan PThUVan 16 oktober tot 2 december 2021 verblijft dr. Kevin Yuill, universitair hoofddocent aan de University of Sunderland op het terrein van de moderne Amerikaanse geschiedenis aan de PThU als Research Fellow. Yuill is te gast in het kader van het Moral Compass Project (MCP), in het bijzonder het onderdeel ‘De ethiek van euthanasie en hulp bij zelfdoding’.
- PThU intensiveert samenwerking met geestelijke verzorging DefensieDe PThU en de Protestantse Geestelijke Verzorging (PGV) bij Defensie ondertekenden vandaag een nieuw convenant. Daarmee intensiveren zij de bestaande samenwerking tussen PThU en Defensie. Dat deden zij in een bijeenkomst in Huis ter Heide.
- PThU onderzoekt erfenissen van slavernij in de kerkDe Protestantse Theologische Universiteit (PThU) start, in samenwerking met enkele onderzoekers van de VU, het onderzoek ‘Kerk slavernijverleden’. De centrale vraag van het onderzoek is hoe slavernij in de kerk een rol heeft gespeeld.
- Bridging Gaps 2021 is van startNa twee jaar wachten was het eindelijk zo ver: eind augustus kwamen er weer studenten uit alle hoeken van de wereld naar Amsterdam om drie maanden deel te nemen aan Bridging Gaps. Doordat de wereld zich nog steeds middenin een pandemie bevindt, was het niet vanzelfsprekend dat iedereen de reis naar Nederland kon maken, maar sinds half september is de groep compleet.
- PThU verwelkomt Dr. Chris Scharen als research fellowDr. Chris Scharen verblijft van 4 tot 29 oktober 2021 aan de PThU als Research Fellow. Dr. Scharen is specialist op het terrein van de praktische theologie, in het bijzonder etnografisch onderzoek. Tijdens zijn verblijf als gastonderzoeker zal hij werken aan zijn onderzoek over slavernij.
- Op de veranda deel je verhalen van verlangen en van pijnDe kloof tussen volk en elite. De spanning tussen populisme en pluraliteit. Het opzoeken van grenzen. De thema’s waarop Mechteld Jansen in haar jaren als hoogleraar missiologie en later rector van de PThU steeds weer terugkwam, lijken actueler dan ooit. In de aanloop naar haar afscheid zochten vier van Jansens PThU-collega’s elkaar op om, vanuit hun eigen vakgebied, op deze thema’s te reflecteren. Op een virtuele veranda gingen in gesprek hoogleraar theologie en migratie Dorottya Nagy, universitair docent religiestudies Gé Speelman, hoogleraar systematische theologie en genderstudies Heleen Zorgdrager en universitair docent diaconaat Erica Meijers, die het gesprek leidde.
- Gedenken wat God ons in Mechteld geschonken heeft"Ik kan het me nog bijna niet voorstellen, maar toch is het zo. Vanaf vandaag is Mechteld Jansen niet langer rector van en zelfs niet langer hoogleraar aan de PThU. Mechteld heeft in de afgelopen jaren enorm veel voor de PThU betekend en dat mogen we best even ‘gedenken’, zoals we dat met een mooi Bijbels woord noemen. Gedenken doe je dat wat God in een persoon of in gebeurtenis schonk en wel met het oog op de toekomst. Als ik dan denk aan wat God ons in Mechteld de afgelopen jaren allemaal heeft geschonken, komen een paar woorden in het bijzonder naar voren." Een column van Maarten Wisse.
- Opening academisch jaar is einde én begin van een tijdperk voor PThUMet het afscheid van inspirerend leidspersoon Mechteld Jansen kwam er op 3 september een einde aan een tijdperk. Tegelijkertijd staat de PThU voor een hoopvol nieuw begin met opvolger Maarten Wisse, die met de PThU de theologie opnieuw wil uitvinden. Tijdens de opening van het academische jaar hielden scheidend en aantredend rector prikkelende redes. Ook presenteerde we de nieuwe strategie van de PThU voor 2021-2026.
- Rapport: corona bracht diaconaal werk in de knelDe maatregelen die werden genomen om het coronavirus in te dammen, raakten het diaconale werk in het hart. Het werd uiterst moeilijk om mensen te ontmoeten en plekken te bieden om op adem te komen. Docent diaconie Erica Meijers en hoogleraar diaconie Thijs Tromp van de Protestantse Theologische Universiteit onderzochten hoe diaconale organisaties hiermee omgingen. Wat kunnen we hieruit leren over diaconaat?
- Masterdiploma uitreikingDinsdag 15 juni namen 5 studenten hun masterdiploma in ontvangst. Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal!
- Afscheidscollege Frits de LangeDr. Frits de Lange nam op 4 juni 2021 afscheid van de PThU. Vanaf 1997 was hij hoogleraar Ethiek, eerst aan de Theologische Universiteit Kampen, later aan de PThU in Groningen. In een mini-symposium stonden sprekers stil bij 'de wijsheid van de tweede levenshelft'.
- Kenniswerkplaats Zingeving en Geestelijke verzorging opgerichtErik Olsman, universitair hoofddocent geestelijke verzorging aan de PThU, heeft samen met de Universiteit voor Humanistiek, de Rijksuniversiteit Groningen en verschillende maatschappelijke en wetenschappelijke partners, een Kenniswerkplaats voor Zingeving en Geestelijke Verzorging opgericht. Doel van de werkplaats is de aandacht voor zingeving vergroten en het professionaliseren van geestelijke verzorging thuis. Het project wordt gefinancierd met de hulp van het ZonMw- programma Zingeving en Geestelijke verzorging.
- Onderzoek naar lhbti-inclusiviteit geeft alle kerken huiswerk meeHoe lhbti-inclusief zijn Europese kerken? De Protestantse Theologische Universiteit kreeg in 2019 die vraag van het Europees Forum van christelijke LHBT-groepen. Heleen Zorgdrager en Rein Brouwer onderzochten daarop de inclusiviteit van 46 Europese kerken. Morgen presenteren ze de resultaten van hun onderzoek en een aantal ‘stappen vooruit’.
- Afscheidsrede Joep de Hart: De pijlen van ApolloWat betekent de crisiservaring van de corona-pandemie voor ons zielenleven, onze spiritualiteit? Heeft de theologie een antwoord op deze vraag? Prof. dr. Joep de Hart schreef ter gelegenheid van zijn afscheid een online publicatie: De pijlen van Apollo. Nederland en religie in tijden van Corona.
- Prof. dr. Maarten Wisse benoemd tot nieuwe rector PThUProf. dr. Maarten Wisse wordt met ingang van het collegejaar 2021-2022 de nieuwe rector van de Protestantse Theologische Universiteit. Woensdagavond 21 april heeft de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland overeenstemming betuigd met zijn benoeming tot rector. Wisse volgt hiermee prof. dr. Mechteld Jansen op die zeven jaar deze functie heeft bekleed. De overdracht van het rectoraat zal 3 september plaatsvinden tijdens de opening van het academisch jaar in Amsterdam.
- In memoriam: prof. dr. C.J. den HeyerOns bereikte het droevige bericht dat onze emeritus hoogleraar, dr. C.J. den Heyer op 31 maart 2021 is overleden.
- Website African Theology Worldwide gelanceerdBenno van den Toren, Sam Bussey en Bosco Bangura hebben de afgelopen drie jaar als team hard gewerkt aan de Protestantse Theologische Universiteit om de website African Theology Worldwide te bouwen. African Theology Worldwide is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers en bibliothecarissen in Afrika en de rest van de wereld en is een nieuw en ontwikkelend, vrij toegankelijk online platform voor Afrikaanse christelijke theologie.
- Maaltijden in Covid-tijd. Hoe kerken in Amsterdam Zuidoost noden lenigen terwijl andere hulp structureel uitblijftIn de corona-crisis verzorgen kerken maaltijden voor sociaaleconomisch kwetsbare mensen. Het helpt deze mensen aan eten en verlicht hun isolement. Deze noodhulp maakt ook zichtbaar dat de groep sociaal kwetsbare mensen groter en hun nood structureler is dan werd aangenomen. Na de pandemie zal gezamenlijke actie nodig zijn voor structurele oplossingen. Dat maakt onderzoek naar een diaconaal maaltijdproject in Amsterdam Zuidoost duidelijk.