Vandaag en morgen vragen om integrale theologie
Wanneer is de theologie opnieuw geboren? Wat is de toekomst van de theologie? Dat was het thema van de veertiende dies natalis van de PThU op 18 januari. "Als we dat weten, hebben we een stip op de horizon," aldus rector Maarten Wisse. Prof. dr. Henk de Roest zette in zijn lezing die stip.
Toekomst van de PThU
Maarten Wisse reflecteerde in zijn welkomstwoord allereerst op de toekomst van de PThU. We moeten met corona leren leven, merkte hij op, maar de gemeenschap van PThU lijdt onder de corona-isolatie. Hij verheugde zich dat studenten inmiddels weer op locatie les krijgen en sprak de wens uit dat dit ook weer zou gaan gelden voor collega's en conferenties, want de situatie van thuiswerken en elkaar niet meer treffen is "dodelijk voor onze collegiale en wetenschappelijke dynamiek". Ook sprak hij kort over de unilocatie, waar het bestuur achter de schermen en in overleggen hard mee bezig is. "We komen zo snel als maar mogelijk is met een keuze voor een stad naar buiten."
Toekomst van de theologie
Bij zijn aantreden in september sprak Maarten Wisse de wens uit om de theologie opnieuw uit te vinden. "Wanneer is voor mij de theologie opnieuw geboren?" vroeg hij zich dit keer af. "Als we dat weten, hebben we een stip op de horizon en ook een idee van waar die nieuwe ambitieuze rector van ons ons hebben wil, want anders kan hij wel van alles roepen, maar hebben we geen idee waar hij het eigenlijk over heeft." Voor hem zou de theologie opnieuw geboren zijn, wanneer zowel de PThU als haar studenten in staat zijn om "vanuit een concrete vraag naar een bron, een overtuiging, een praktijk of de eigen theologische existentie, in antwoord daarop beredeneerd al die vier stemmen kritisch met elkaar in gesprek te brengen, zonder dat op voorhand een van die stemmen gelijk krijgt. Want ik denk dat dat precies is wat theologie op dit moment, in onze tijd en cultuur, tot theologie maakt."
Lezing Henk de Roest
In de lezing van Henk de Roest vond Maarten Wisse ook een "prachtige, bevlogen, erudiete en aanstekelijke bijdrage aan onze gezamenlijke bezinning" op deze integrale theologie. "Hij laat zien hoe de theologie al die verschillende stemmen, van Schrift, traditie, cultuur en praktijken, nodig heeft om te doen wat ze moet doen. Hij geeft ook een analyse van de situatie waarin we ons bevinden en om welk type theologie die situatie vraagt."
De opdracht van de theologie is het om een positie in te nemen tussen familiariteit en vreemdheid en om in het gesprek met kerk, cultuur en wetenschap zich telkens opnieuw te laten interrumperen door én aandacht te vragen voor de roepende stem uit de Schrift, de stem die opklinkt uit die vreemde woordwereld van de kleine verhalen en het grote verhaal dat de theologie aanduidt als ‘Woord van God’. Zij onderzoekt daarbij interdisciplinair waar het vandaan komt dat mensen praktijken vormgeven waar heil, genade, gerechtigheid, trouw, zorg, ontferming, nieuw leven en omkeer geschieden.(Bron: Henk de Roest, lezing ter gelegenheid van de veertiende dies natalis van de PThU)