Tabitha van Krimpen is nieuwe Jonge Theoloog des Vaderlands

28 november 2021

PThU-studente Tabitha van Krimpen (23) is de nieuwe Jonge Theoloog des Vaderlands. Dat maakte tv-presentatrice Jacobine Geel bekend tijdens een speciale uitzending van KRO-NCRV’s Jacobine op 2 op zondag 28 november. Samen met de nieuwe Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier is Tabitha het komende jaar ambassadeur van de Nederlands theologie. 

Verkiezing

Tabitha van Krimpen is de tweede student van de PThU die is verkozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands. Eerder droeg voormalig student Mark de Jager een jaar lang deze titel. 

Aan de benoeming tot Jonge Theoloog des Vaderlands ging een verkiezing vooraf. Hieraan namen zes theologiestudenten van zes Nederlandse theologische onderwijsinstellingen deel. De kandidaten hadden een videoboodschap opgenomen en een essay geschreven. Het Nederlandse publiek kon via de website van De Nacht van de Theologie tot en met 15 november een stem uitbrengen. Na deze stemming heeft een vakjury de definitieve winnaar gekozen.

Bottom-up theologie

Tabitha reageert op haar verkiezing: “Mijn handen jeuken en ik ben klaar om te beginnen. Ik denk dat ik als Jonge Theoloog des Vaderlands een wezenlijke bijdrage kan leveren, niet alleen in de kerk, maar ook buiten de kerk. Volgens mij is het tijd voor bottom-up theologie: kerk en theologie moeten beginnen bij waar de mensen zijn. Mijn ervaring is dat mijn generatie grotendeels onwetend is als het gaat over geloof en de christelijke traditie. Die onwetendheid biedt kansen voor de kerk en voor mij als Jonge Theoloog. We moeten niet over jongeren praten, maar met hen zelf in gesprek gaan. De kerk hoort in de wereld te zijn omdat dat de enig plek is waar de kerk kán zijn, zo ben ik overtuigd. Als Jonge Theoloog des Vaderlands wil ik zijn waar de mensen zijn. Via media als podcasts, radio, krant en televisie wil ik van me laten horen en als theoloog een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat.

Over Tabitha van Krimpen

Tabitha van Krimpen studeert aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) locatie Amsterdam. Eerder rondde zij een bachelor bedrijfskunde en ook theologie (Cum Laude) af aan de Radboud Universiteit en behaalde zij haar master bedrijfskunde aan de Vrije Universiteit. Onder de naam ‘Tabie Theologiseert’ is ze actief op het gebied van reli-ondernemen: https://tabithavankrimpen.nl

Video

Tabitha presenteert haar speerpunten als Jonge Theoloog des Vaderlands 2:09

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.