Opening academisch jaar is einde én begin van een tijdperk voor PThU

3 september 2021

Met het afscheid van inspirerend leidspersoon Mechteld Jansen kwam er op 3 september een einde aan een tijdperk. Tegelijkertijd staat de PThU voor een hoopvol nieuw begin met opvolger Maarten Wisse, die met de PThU de theologie opnieuw wil uitvinden. Tijdens de opening van het academische jaar hielden scheidend en aantredend rector prikkelende redes. Ook presenteerde we de nieuwe strategie van de PThU voor 2021-2026.

Afscheidsrede Mechteld Jansen

Mechteld Jansen hield haar afscheidsrede over 'Volk en elite: samen schaatsen op glad ijs'. Een citaat: "De beste manier om het onderscheid tussen volk en elite te laten verdampen is om als wetenschappers juist te laten merken dat we het over de grote, langzame vragen van ons leven lang niet altijd eens zijn. (...) Volk én elite leven van aangeklede waarheid, dat is de waarheid waarbij een bijsluiter wordt geleverd: hoe moet je met die waarheid omgaan, wat gaat zij ons kosten, hoe gaan we ons tot haar verhouden? (...) De waarheid vergt niet alleen intelligentie, het vergt ook karakter om de waarheid onder ogen te komen, karakter om de ander onder de ogen te komen, die vanuit een ander perspectief naar de waarheid zoekt."

Rede Maarten Wisse

Maarten Wisse sprak in zijn rede na aanstelling als rector van de PThU de hoop uit dat binnen de PThU de westerse theologie opnieuw uitgevonden zou worden. Een citaat: "Samenhangende theologie vraagt om een theologisch gesprek en dan niet alleen een gesprek waarin we standpunten uitwisselen, maar ook gesprekken waarin we standpunten beproeven. (...)  Kunnen we een tussenweg vinden tussen vrijblijvende kijk-eens-wat-er-allemaal-kan-theologie en dit-is-de-enige-eeuwige-waarheid-theologie? Onszelf opnieuw uitvinden als gids in plaats van politieagent of toeschouwer?"

Instellingsplan PThU 2021-2026

Kees Boele presenteerde tijdens de bijeenkomst de strategie van de PThU voor 2021-2026 die vastgelegd is in ons instellingsplan. De video geeft een korte samenvatting van deze strategie.

PThU Instellingsplan 2021-2026

Opening academisch jaar nog eens terugkijken?

De opening is nu op ons YouTube-kanaal terug te kijken.

Opening academisch jaar PThU en rectoraatswissel

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.