Afscheidsrede Joep de Hart: De pijlen van Apollo

21 april 2021

Wat betekent de crisiservaring van de corona-pandemie voor ons zielenleven, onze spiritualiteit? Heeft de theologie een antwoord op deze vraag? Prof. dr. Joep de Hart schreef ter gelegenheid van zijn afscheid een online publicatie: De pijlen van Apollo. Nederland en religie in tijden van Corona.

Een mondiale crisis: heeft de theologie een antwoord?

Wie met een tijdmachine vanuit eind januari 2019 getransporteerd was naar het centrum van een grote Nederlandse stad twee jaar later zou met verbazing om zich heen hebben gekeken. Een nucleaire ramp? Grootschalige opnames van een dystopische Hollywoodfilm?

De corona-epidemie is de eerste mondiale ramp van deze eeuw. Ze kwam voor ons misschien als een donderslag bij heldere hemel, maar epidemieën zijn natuurlijk geen nieuw verschijnsel; door de millennia zijn ze er altijd weer geweest. Al die collectieve fysieke ellende ging vaak met ingrijpende veranderingen gepaard: in de wijze van samenleven, in het functioneren van economieën, in het vertrouwen in medemensen en autoriteiten.

Wat betekent de crisiservaring voor ons zielenleven, onze spiritualiteit? Heeft de theologie een antwoord op deze vraag?


Prof. dr. Joep de Hart schreef ter gelegenheid van zijn afscheid een online publicatie: ‘ De pijlen van Apollo’. Nederland en religie in tijden van Corona.

Joep de Hart was sinds 2011 bijzonder hoogleraar op de leerstoel geloofsvernieuwing van Fonds Kerk en Wereld en de PThU.

 


Mini-symposium

Ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Joep de Hart organiseert de PThU een online mini-symposium. Dit symposium zal in het teken staan van maatschappelijke veranderingen door de coronacrisis in Nederland en de kerken. De Hart zal een afscheidsrede uitspreken met als titel De pijlen van Apollo. Matthias Kaljouw MA en Marinka Verburg - Janssen MA, beide promovendi aan de PThU, zullen op de rede reageren. Musicoloog dr. Hanna Rijken zal zorgen voor de muzikale invulling.

Praktische informatie

Locatie: online, via het platform zoom en via YouTube Livestream
Datum: donderdag 27 mei 2021
Tijd: 15.30 - 16.45 uur

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.