PThU onderzoekt maaltijdinitiatief kerken Amsterdam Zuidoost

13 oktober 2020

Kerken in Amsterdam-Zuidoost improviseerden in het afgelopen half jaar een maaltijdbezorgdienst voor mensen die door de corona-maatregelen hard geraakt worden. Inmiddels bedienen ze daarmee zo’n 200 mensen in dit stadsdeel. Tussen 7 september en 7 december 2020 doet de PThU onderzoek naar dit initiatief om te ontdekken hoe deze noodhulp precies werkt en hoe deze hulp in de toekomst duurzamer ingezet kan worden.

Maaltijden als opmaat voor zorg

De coronamaatregelen hebben grote impact in de levens van alleenstaande ouderen en mensen met een niet-Westerse achtergrond in grote steden. Zij komen soms nauwelijks buiten uit angst voor besmetting, contact met (informele) zorgverleners is weggevallen en financiële kwetsbaarheid komt aan het licht. In het Amsterdamse maaltijdinitiatief van kerken in samenwerking met zorgorganisaties koken vrijwilligers gezonde maaltijden die ze gratis bij mensen thuisbezorgen en daarbij ook informeren naar hun welzijn.

Praktijk in kaart brengen

Twee junior-onderzoekers van de PThU, Kirsten van der Ham en Marjolein Hekman-Klapwijk, brengen tijdens hun onderzoek de praktijk in kaart. Zij spreken met betrokkenen uit het project, zowel de maaltijdontvangers, de professionals als de vrijwilligers. Daarbij proberen ze de vragen te beantwoorden:

  • Hoe komen kwetsbare mensen snel in beeld via de migrantenkerken en hun netwerk?
  • Hoe is de samenwerking tussen deze kerken en zorgorganisaties in Amsterdam-Zuidoost?
  • Welke rol spelen maaltijden bij het bieden en onderhouden van sociale steun?
  • Hoe is dit voorbeeld van flexibele zorgverlening breder in te zetten?

Zij presenteren de uitkomsten van dit onderzoek in december in een bijeenkomst die wordt georganiseerd in samenwerking met Stadsloket Amsterdam Zuidoost.

Dit onderzoek is tot stand gekomen binnen het Amsterdam Network for Interdisciplinary Studies on Eating. Het wordt uitgevoerd met financiële steun van de Haella Stichting, Stichting Roomsch Catholyk Oude Armenkantoor en de gezamenlijke religieuzen in Nederland via KNR - Projecten in Nederland (PIN).

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.