Inauguratie Thijs Tromp: Kerk in de marge

28 oktober 2020

Op 16 oktober 2020 sprak dr. Thijs Tromp zijn inaugurele rede uit bij de aanvaarding van de leerstoel diaconaat. De rede, met als titel 'Kerk in de marge. Het diaconaat als inclusieve praktijk' is hier terug te luisteren en te lezen.

De marginale kerk als onderzoeksveld

Veel kerken en diaconieën hebben nog watervrees om zich in de marge te begeven. Die taak besteden ze graag uit aan diaconale organisaties en projecten. Maatschappelijk gezien schuift de kerk echter wel naar de marge. De kerken krimpen gestaag. Zouden marginale gemeenschappen meer mogelijkheden hebben om plekken voor betekenisvolle ontmoetingen te creëren? Of vraagt de krimp zoveel van de interne organisatie, dat dat alle energie en menskracht gaat vragen? Dat zal een vraag in het onderzoek zijn.

Download de tekst van de rede als PDF.

Beluister de rede

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.