Scriptorium neemt deel aan Boekkunstbeurs Leiden

1 november 2019

In Leiden vindt op zaterdag 9 en zondag 10 november de jaarlijkse Boekkunstbeurs weer plaats. Het Scriptorium Collectief doet dit jaar op uitnodiging van de organisatie mee aan deze beurs. 

Het Scriptorium Collectief staat op zaterdag 9 en zondag 10 november op de jaarlijkse Leidse Boekkunstbeurs. Tijdens deze marktdagen kunnen belangstellenden kennismaken met de ambachten en kunsten rondom het boek. De beurs trekt jaarlijks duizenden belangstellenden.

Wat is de Boekkunstbeurs? 

Op de beurs staan organisaties die actief zijn met kunstzinnige en ambachtelijke vormgeving rondom het (religieuze) boek. Denk aan kalligrafen, verluchters, handboekbinders, perkamentmakers, iconenschilders, letterhakkers en rollerdraaiers van boekrollen. Een aantal van deze ambachtsmeesters maakt actief deel uit van het Scriptorium Collectief en is zelfstandig aanwezig in Leiden met hun werk. Dit zijn bijvoorbeeld Jaap Boerman, Thomas Laudy met de kalligrafenvereniging Mercator en Hans Pieterse, handboekbinder, met zijn Academie. De Leidse Boekkunstbeurs is een uitgelezen gelegenheid voor iedereen die het boek een warm toedraagt om kennis te maken met de vaardigheden en kunstwerken uit deze groep ambachtsmeesters.

Wat doet het Scriptorium?

Het Scriptorium Collectief onderzoekt het religieuze boek. Daarnaast wil het collectief bruggen slaan vanuit deze academische kennis naar de samenleving. Op deze beurs gebeurt dat door demonstraties te geven. Ook is er een workshop Byzantijnse iconografie en Askenasische kalligrafie en een expo van lopende producties. Het Scriptorium nodigt iedereen uit om zelf naar de Boekkunstbeurs te komen en de sfeer te proeven van ambachtelijke werkzaamheid op grote schaal.

Meer informatie

Meer informatie over de boekkunstbeurs is te vinden op de website van de beurs.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.