Natafelen met Theologen: een theologisch perspectief op de maaltijd

21 november 2019

EO start vanaf 18 november op NPO 2 met het nieuwe live-programma ‘Tel je zegeningen’. Iedere vrijdag, aansluitend op de uitzendingen van de EO, geven theologen van PThU en VU theologische reflecties op verschillende thema’s in deze uitzendingen. Lees meer.

Op zoek naar dankbaarheid

Vijf weken lang, iedere maandag tot en met donderdag van 18.20 tot 18.35 uur, gaat EO-presentator Jesse Brandsen op zoek naar waar Nederland dankbaar voor is. Hij valt rond etenstijd ergens in Nederland een huis binnen en vraagt naar de zegeningen van de dag. Zijn er dingen om dagelijks dankbaar voor te zijn? Wat betekent het woord dankbaarheid precies en wie of wat wordt er dan bedankt? Met dit programma wil de EO laten zien dat er, ondanks dat er veel is waar mensen zich zorgen over kunnen maken, er ook altijd iets is om dankbaar voor te zijn. De EO wil het gesprek rondom dit thema op gang brengen. Het tijdstip is bewust gekozen: het grootste deel van Nederland is dan met eten bezig. Of het nu de voorbereidingen zijn, de maaltijd zelf of het gezellig samenzijn.

Natafelen met theologen

Mirella Klomp, theoloog en docent Praktische Theologie bij PThU en Peter-Ben Smit, hoogleraar Contextuele Bijbelinterpretatie bij VU, bespreken iedere vrijdag een aflevering van ‘Tel je Zegeningen’. "De maaltijd is een moment waarop van alles bij elkaar komt: mensen blikken terug op de dag, terwijl ze intussen ook bezig zijn met koken, of aan tafel zitten, of net de vaatwasser inruimen. Hoe hangt dankbaarheid samen met het voedsel en het eten? En welke andere waarden komen rond de maaltijd op tafel? Deze uitzendingen zijn voor ons als theologen een prachtig aanknopingspunt om op zoek te gaan naar de betekenis van gewone dingen in het leven van mensen die misschien helemaal niet zo gewoon zijn," aldus Mirella. "Ook thema’s als gezondheid en duurzaamheid, smaak en beleving, rollen en rituelen spelen een belangrijke rol in onze uitzendingen."

De speciale uitzendingen ‘Natafelen met theologen’ zijn vanaf 22 november iedere vrijdag te zien op de speciale Natafelen-pagina van de PThU-website.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.