Pieter Vos start als bijzonder hoogleraar

9 oktober 2019

Met een oratie startte Pieter Vos officieel als bijzonder hoogleraar Protestantse geestelijke verzorging bij de krijgsmacht. 

Het concept 'moral injury'

In zijn oratie sprak Pieter Vos over het concept 'moral injury': gewetenswroeging als gevolg van moreel ambigue handelingen en ervaringen in oorlogsomstandigheden. Dit is iets anders dan posttraumatische stresstoornis (PTSS): "De militair is hier geen psychiatrisch patiënt, maar lijdt aan een gewonde ziel." Tijdens de oratie schetste Vos wat moral injury inhoudt en hoe we het kunnen opvatten als een gedeeld verhaal.

Download de volledige oratie

Download de volledige tekst van de oratie.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.