Cursus 'Rabijnse parabels als sleutel van de Tora'

30 september 2019

Lieve Teugels, universitair docent Jodendom en Hebreeuws aan de PThU, laat je in deze cursus kennismaken met een aantal rabbijnse mesjalim (parabels) uit de Midrash door ze samen te lezen en te bestuderen. Deze rabbijnse parabels zijn meestal bedoeld om een bijbeltekst te verklaren.

Gelijkenissen

In de rabbijnse literatuur, die vanaf de derde eeuw is opgeschreven, vinden we heel veel gelijkenissen of parabels, in het Hebreeuws mesjalim (enkelvoud: masjal) genoemd. Deze zijn vooral te vinden in de commentaren op de Hebreeuwse Bijbel die midrasj worden genoemd. Vaak worden deze, terecht, vergeleken met de gelijkenissen die toegeschreven staan aan Jezus. In tegenstelling tot deze laatste zijn de rabbijnse parabels meestal bedoeld om een bijbeltekst te verklaren. Dat heeft te maken met hun situering in de midrasj. Vele, maar niet alle mesjalim, gaan over een koning en zijn relatie met zijn zonen, zijn vrouw, zijn slaven, of zijn huishouding. Andere gaan bijvoorbeeld over dieren en doen denken aan Griekse fabels.

Praktische informatie

Datum: vrijdag 25 oktober & 15 november
Tijd: 11.00 – 13.00 uur
Locatie: De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2,1082 MD Amsterdam
Kosten: € 40.   Graag vooraf te voldoen door het bedrag over te maken op de bankrekening van de Stichting PaRDeS: NL 80 RABO 0129 9836 59.
Meer informatie en aanmelden: lieveteugels@me.com

De organisatie van deze cursus is in handen van Stichting PaRDes. 

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.