Kraemerlezing met Anderson Jeremiah: theologie als profetische rebellie

14 juni 2019

“Hoe reageren we als een onbekende onze kerk binnenstapt? De kerk zou iedereen moeten begroeten zoals Simeon deed toen hij Jezus zag. Hij begon te zingen ‘Nu heb ik met eigen ogen uw goedheid gezien’. Dat is de opdracht van de kerk in een gebroken samenleving: hoop bieden en gastvrij zijn.” Dat zei rev. dr. Anderson Jeremiah woensdag 12 juni in Amsterdam tijdens de jaarlijkse Hendrik Kraemerlezing van de PThU.

Hospitality

De kerk is het lichaam van Christus en komt tot bloei wanneer zij ‘hospitality’, gastvrijheid, toont. Dat staat haaks op de samenleving. Maar zonder gastvrijheid en hoop (de andere vereiste boodschap van de kerk volgens Jeremiah), wordt de theologie van de kerk ‘zombie-theologie’. Theologie die doet alsof ze leeft en leven geeft, maar uiteindelijk alles vernietigt.

Theologie moet dus een profetische rebellie zijn. Ze moet zoeken naar nieuwe, radicaal andere alternatieven om van betekenis zijn in de samenleving. Deze alternatieven kunnen gevonden worden in Christus. Door niet naar de hemel te staren, maar door hier en nu het huishouden van God op aarde te weerspiegelen.

Kerk in de marge

Jeremiah schetste in zijn lezing de situatie van de samenleving. Grenzen tussen wat privé en publiekelijk is, vervagen. Het christendom verliest zijn kracht in het westen, maar groeit elders op de wereld. Dat geldt ook voor de islam. Tegelijkertijd is het niet zo dat de meeste mensen in het westen atheïst zijn geworden.

Mensen horen niet meer bij een kerk, maar zijn wel geïnteresseerd in spiritualiteit. Er is geen weerzin tegen geloof, maar mensen voelen zich wel in de steek gelaten door de religieuze instituten. Toch biedt juist die positie van kerk in de marge veel uitdagingen. Dit is de gelegenheid om weer in herinnering te brengen wat de profetische opdracht van de kerk is. Want juist de gevestigde kerk verloor die profetische stem. Die profetische stem heeft de kerk nodig om opnieuw van betekenis te kunnen zijn in de samenleving. Want waar de samenleving breekt kan de kerk hoop en gastvrijheid bieden.

Over Anderson Jeremiah en de Kraemerlezing

Anderson H.M. Jeremiah is docent World Christianity and Religious Studies aan de faculteit voor politieke, filosofische en religieuze studies van Lancester University in Lancashire, Engeland. Hij werd tot priester gewijd in de Church of South India (een kerkprovincie van de Anglicaanse kerk in India) en was zes jaar priester in de Scottish Episcopal Church voordat hij docent werd.

De Hendrik Kraemerlezing wordt jaarlijks georganiseerd door de PThU. In de lezing wordt stilgestaan bij de actuele ontwikkelingen en inzichten van de missiologie. 

Er verscheen ook een artikel over de Kraemerlezing in het Reformatorisch Dagblad. Lees Gastvrijheid als roeping voor de kerk in gebrokenheid 

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.