Het vierde NZR-Cahier Bijbel en ‘beperking’ is een feit

24 juni 2019

Het samenwerkingsverband van de Nederlandse Zendingsraad, Kerk in Actie en het Centrum voor Contextuele Bijbelinterpretatie (PThU/VU) presenteren het vierde NZR-cahier: Bijbel en ‘beperking’. Contextuele en missiologische perspectieven. 

Bijbel en beperking

Wie Bijbel en ‘beperking’ serieus neemt, krijgt een nieuwe toegang tot de Schrift. Je gaat eigen blinde vlekken zien, bijvoorbeeld. Je kunt ook merken hoe meelezen met een blinde je zicht op de Bijbel verdiept. Want wiens perspectief telt er eigenlijk mee? Dat van de ‘normale, gezonde’ mens? Wie is dat dan? Of ook het perspectief van iemand die blind, doof, of mentaal beperkt is? Hoe lees je dan verhalen over genezing? Of over licht en horen? Aandacht voor dit thema maakt ook bewust van beperking op zich: waar en wat is het? Wie is er op welke manier beperkt, zichtbaar of onzichtbaar? Wat is het belang hiervan voor theologie, missie en kerk-zijn in Nederland, en daarbuiten?

Dom Hélder Câmara-lezing

Het initiatief voor het cahier is voortgekomen uit de Dom Hélder Câmara-lezing 2018. VU-hoogleraar Peter-Ben Smit werkte voor de samenstelling ook samen met drie studenten: Astrid Hamberg, Mart Jan Luteyn, Kirsten van der Ham. Gert Noort was verantwoordelijk voor redactie van de bundel.

Breed perspectief

Aan het woord komen onder andere Louise Lawrence (hoogleraar Nieuwe Testament aan de Universiteit van Exeter, VK), Marcel Broesterhuizen (emeritus hoogleraar Pastorale Theologie aan de KU Leuven) en Bettie Woord (predikant-pionier in Almere-Poort). Het cahier biedt zo een breed perspectief: vanuit de wetenschap, uit de pastorale en theologische praktijk in Nederland en internationaal en, met name, van mensen die leven met een beperking.

Reflectie en toerusting

Bijbel en ‘beperking’. Contextuele en missiologische perspectieven is de vierde uitgave in de serie reflectie en toerusting op missionaire en missiologische thema’s die de Nederlandse Zendingsraad uitbrengt onder de titel NZR-Cahiers.

Voor meer informatie en nummers bestellen (€9,95 per stuk), kun je contact opnemen met: Nederlandse Zendingsraad, info@zendingsraad.nl

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.