Rinse Reeling Brouwer neemt afscheid van PThU

7 mei 2019

De PThU nam vandaag afscheid van een bijzondere collega: professor Rinse Reeling Brouwer. Ruim 22 jaar gaf hij op een bevlogen manier les aan de PThU en haar voorgangers.

Met een mini-symposium en een oratie sluit hij zijn docentschap af zoals hij altijd heeft lesgegeven: met inzicht, diepgang en inspiratie. Vanmiddag sprak hij een oratie uit met als titel Het onderwijs van Mozes en het onderwijs van de ekklesia.

Grote belangstelling

Het afscheid van Reeling Brouwer kon rekenen op grote belangstelling. Het mini-symposium bij PThU Amsterdam was al snel volgeboekt en telde zo'n honderd deelnemers. Ook zijn oratie, die hij uitsprak in de aula van de Vrije Universiteit, werd goed bezocht met rond de 250 mensen. "Een kleine vijftig jaar loop ik nu rond in de theologie," aldus Reeling Brouwer in zijn oratie, "en de laatste twintig daarvan maakte ik van nabij de sterke behoefte mee, van binnen en van buiten, haar plaats in de wereld van de universiteiten opnieuw te bepalen. Aan het innemen van een dergelijke plaats, hoe voorlopig ook, heb ik het mijne bijgedragen." In zijn oratie bedankt hij naast de synode ook de studenten en predikanten van het postacademisch onderwijs "die mij scherp hielden – ik ben een beetje bezorgd wie dat voortaan zullen doen."

Uitreiking opstellenbundel en lancering website

Aan het eind van de oratie kreeg Reeling Brouwer de bundel 'Messiaanse exegese: theologische bijbeluitleg met oog op het Rijk' overhandigd. Hierin zijn opstellen gebundeld die aan hem zijn opgedragen. Tijdens de receptie werd de website www.rinsereelingbrouwer.nl gelanceerd. Een website over het werk van Reeling Brouwer.

Messiaanse exegese: een bundel opgedragen aan Rinse Reeling Brouwer

Over Rinse Reeling Brouwer

Reeling Brouwer was universitair (hoofd)docent aan de PThU en haar voorganger de Theologische Universiteit Kampen. Sinds 2012 was hij ook bijzonder hoogleraar op de Miskotte/Breukelman-leerstoel voor de theologische hermeneutiek van de Bijbel.

Download de volledige tekst van de oratie.

Beluister de audio-opname van de oratie.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.