Scriptorium Manifestatie brengt nieuwe waardering voor religieuze boek

17 april 2019

Zo'n 70 belangstellenden verzamelden zich dit weekend voor de Scriptorium Manifestatie. De dag zette het religieuze boek centraal met lezingen en workshops. 

Onder grote belangstelling vond dit weekend de Scriptorium Manifestatie plaats. Tijdens de tweedaagse bijeenkomst op 12 en 13 april stond het religieuze boek centraal. In het gebouw van de PThU en de Vrije Universiteit waren voor een publiek van ruim 70 mensen diverse lezingen en workshops van experts als Shimon Koppenol, Margareta Folmer,  Jan Verdonk en Henk Welling. "Stuk voor stuk boeiende onderwerpen en vertellers," aldus een van de bezoekers.

Lezingen en workshops

De dag was een initiatief van het Scriptorium Collectief en de VU Bibliotheek Bijzondere Collecties. Onder de deelnemers waren onderzoekers, studenten, handboekbinders, kalligrafen, perkamentmakers en predikanten. Zij konden luisteren naar een vlammende lezing van Emile Schrijver van het Joods Historisch Kwartier of oefenen met het inscripties hakken in steen door letterhouwer Henk Welling. Ook was er een VU Expert Meeting waaraan een internationale groep van vijftien mensen deelnam. Deelnemer professor Claudia Rapp van de Weense Academie van Wetenschappen vond vooral de workshop met Shimon Koppenol geweldig. "Ik heb een heleboel nieuwe dingen geleerd en begrepen."

Waardering voor religieuze boek groeit

Mede-organisator Stefan Royé is tevreden. "We krijgen nog steeds positieve reacties van deelnemers binnen," vertelt hij. "Veel deelnemers hebben vervolgbelangstelling getoond. Er lijkt aanwakkerende aandacht en belangstelling te zijn voor het religieuze boek; binnen de universiteiten, in colleges en naar buiten toe. Het ziet ernaar uit dat de ambachten rondom het religieuze boek en de rustige, praktische waarde ervan opnieuw wordt gewaardeerd." 

Vervolgbijeenkomst

De Scriptorium Manifestatie was zo'n succes dat is voorgesteld om de Open Dag van Stichting Handboekbinden ook te houden bij de PThU. De open dag vindt waarschijnlijk plaats op 25 mei met als thema 'het middeleeuwse boek'. Meer informatie volgt.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.