PThU en VU maken Torah- en Esther-rollen digitaal toegankelijk

4 april 2019

Al in 1988 legde PThU de hand op een bijzondere Torah- en Esther-rol. Vanaf vandaag zijn deze twee erfgoederen ook voor het grote publiek beschikbaar via PThU Bibliotheek Bijzondere Collecties en de VU Universiteitsbibliotheek Bijzondere Collecties. 

Het was 1988 toen Joke Scheepstra bij veilinghuis Christie’s in Amsterdam de hand wist te leggen op een bijzonder stuk Joods cultureel erfgoed. Als universitair docent Judaica aan de toenmalige Theologische Universiteit Kampen – een voorganger van de PThU – kende zij als geen ander het belang van deze Torah-rol en Esther-rol. Vanaf vandaag zijn deze twee erfgoederen ook voor het grote publiek beschikbaar via PThU Bijzondere Collecties en de VU Universiteitsbibliotheek Bijzondere Collecties.

Samenwerking tussen PThU en VU

De digitale Torah-rol en Esther-rol zijn het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen de PThU Bibliotheek, de VU UB Bijzondere Collecties en het Scriptorium Collectief. Beide handgeschreven documenten zijn in Hebreeuws kalligrafisch (Askenasisch) schrift en stammen uit respectievelijk de achttiende en negentiende eeuw. De rol bestaat uit 48 perkamenten bladen (kelaf huiden van het kalf). Eind 2016 ontstond het idee om de documenten te digitaliseren. PThU-bibliothecaris Wiljan Puttenstein werkte hiervoor samen met GMS in Alblasserdam voor het digitaliseren van de Torah-rol en fotograaf Rob Nelisse voor het digitaliseren van de Esther-rol. VU-conservator Willemien van Dijk en Peter Vos maakten een online versie mogelijk op de VU Beeldbank.

Aandacht voor Torah-rol tijdens Scriptorium Manifestatie

Tijdens de Scriptorium Manifestatie op vrijdag 12 en zaterdag 13 april zijn de Torah-rol en Esther-rol fysiek te bewonderen. Daarnaast geven we uitdrukkelijk aandacht aan het wetenschappelijk nut en gebruik van de Torah- en Esther-rollen in de universiteit.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.