Docenten PThU verzorgen gastcolleges in Lviv

2 april 2019

Afgelopen week waren professor Klaas Spronk, hoogleraar Oude Testament en professor Alfons Brüning, bijzonder hoogleraar Orthodoxie en Vredesopbouw in Europa, te gast in Lviv om colleges en publiekslezingen te verzorgen aan de Ukrainian Catholic University.

Professor Klaas Spronk en professor Alfons Brüning waren afgelopen week te gast in Lviv, waar zij colleges en publiekslezingen verzorgden aan de Ukrainian Catholic University. Spronk is hoogleraar Oude Testament en professor Alfons Brüning is bijzonder hoogleraar Orthodoxie en Vredesopbouw in Europa.

Uitwisseling vond plaats via Erasmus+

De docenten gaven hun gastcolleges in het kader van het Erasmus+ programma, dat de Europese Unie (EU) financiert. Als onderdeel hiervan gaf professor Spronk gastcolleges over de Pentateuch en historische boeken van het Oude Testament, een publiekslezing over vrouwen, geweld en de Bijbel, een open seminar lezing over 'hard sayings' van het Oude Testament en een publiekslezing over de interpretatiegeschiedenis van het Bijbelverhaal over Simson. Tegelijkertijd verzorgde professor Brüning colleges en lezingen op het terrein van contextuele orthodoxe theologie ten tijde van de Sovjet-Unie, confessionalisme in de metropoolregio van Kiev in de vroege moderne tijd, politieke theologie en moderne ontwikkelingen in de orthodoxe theologie.

Komende gastcolleges

Het bezoek van beide docenten is mogelijk gemaakt door een budget dat specifiek voor de samenwerking met deze Oekraïense partner aan de PThU is toegekend. Later deze maand zal professor Heleen Zorgdrager, hoogleraar systematische theologie en genderstudies, mede-coördinator van het project, eveneens gastcolleges verzorgen in Lviv. Daarna volgt dr. Lieve Teugels, universitair docent Semitica en Judaica. Als afsluiting van het project zal eind mei een expert meeting worden gehouden in Lviv en Kiev over Military Chaplaincy. Vanuit Nederland doen daaraan, behalve drie docenten van de PThU (dr. Theo Pleizier, prof.dr. Pieter Vos en prof.dr. Martin Walton) ook vertegenwoordigers mee van het ministerie van Defensie (diensten Protestantse en Katholieke Geestelijke Verzorging), de Universiteit van Tilburg (Tilburg School of Catholic Theology), CIO-M, Kerk en Krijgsmacht en PAX.

Ook Alfons Brüning gaf een lezing.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.