Hanna Rijken (PThU) en Oxford University doen samen onderzoek naar de choral evensong

28 maart 2019

Waarom is de choral evensong zo populair? Is dat niet opmerkelijk in een tijd waarin het kerkbezoek op de zondagmorgen steeds verder terugloopt? Vervolgonderzoek naar de beleving van choral evensongs in Nederland en Engeland.

Hoe komt het dat de Choral Evensong zo populair is en steeds meer bezoekers trekt? Is dat niet opmerkelijk in een tijd waarin het kerkbezoek op de zondagmorgen steeds verder terugloopt? Waarom gaan mensen hiernaartoe? Wat trekt hen aan in deze manier van vieren? Postdoc onderzoeker dr. Hanna Rijken van de Protestantse Theologische Universiteit onderzoekt nu samen met Oxford University de populariteit van de evensong zowel in Nederland als in Engeland en de motivatie van mensen om erheen te gaan.

In Nederland is de laatste twintig jaren groeiende belangstelling voor choral evensongs waar te nemen. Steeds meer kerken organiseren choral evensongs en steeds meer Nederlandse koren zingen een Anglicaanse liturgie met hymns, gezongen gebeden en psalm chants en lofzangen. Ook in Engeland, de bakermat van de evensong, zijn de choral evensongs geliefd en groeit het bezoekersaantal.  Bezochten in 2000 ruim 7.000 mensen doordeweeks een evensong in een Engelse kathedraal, in 2017 is dat aantal toegenomen tot 18.000. 

Unieke samenwerking

In 2017 promoveerde Hanna Rijken op een onderzoek naar de toe-eigening van de Anglicaanse choral evensong in Nederland. Dit onderzoek wekte de interesse van Kathryn King  verbonden aan Oxford University in Engeland. In dit nieuwe onderzoek trekken Rijken en King samen op. 

Rijken: ‘Het is bijzonder en een uniek dat het onderzoek naar de beleving van choral evensong in Nederland nu parallel wordt uitgevoerd in Engeland door collega’s van Oxford University. Fantastisch om het onderzoek internationaal uit te voeren!’

Ervaring centraal

Centraal in het onderzoek staan de ervaringen van de bezoeker. Via een online vragenlijst, die zowel in Nederland als in Engeland wordt uitgezet, wordt onderzocht wie er naar de choral evensong gaan, hoe vaak zij gaan en waar, en welke betekenis de choral evensong voor hen heeft. De redenen die mensen hebben om een choral evensong te bezoeken, kunnen iets zeggen over de beleving van religiositeit en de behoefte aan religiositeit in de postmoderne maatschappij.

Meedoen

Iedereen die wel eens een choral evensong heeft bijgewoond kan de vragenlijst invullen. Deze is bereikbaar via https://rijken.onlinesurveys.ac.uk/choral-evensong-onderzoek-nederland

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.