Pieter Vos: "Een van de taken van geestelijke verzorging is de menselijkheid hoog te houden"

25 februari 2019

Bijzonder hoogleraar Pieter Vos kreeg dit weekend aandacht in het blad Sophie, een publicatie van de Stichting voor Christelijke filosofie. Het blad publiceerde twee artikelen: één over zijn nieuwe leerstoel Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht, de ander een persoonlijk interview over zijn leven. Pieter Vos is sinds 1 januari bijzonder hoogleraar Protestantse Geestelijke Verzorging bij de Krijgsmacht.

Fascinatie

In het persoonlijk interview in de rubriek 'Ecce homo' gaat Pieter Vos in op zijn fascinatie voor de filosofen Heidegger, Levinas en Kierkegaard, en de manier waarop zij zijn denken hebben gevormd: "Het bracht mij ook tot een zoektocht. Wat betekent dit? Wat voor consequenties heeft het voor mijn leven? Tot die tijd was mijn geloof een rationeel stelsel van waarheden, gecombineerd met een basisvertrouwen. In de tijd dat ik Kierkegaard begon te lezen, maar ook eerder al door het lezen van allerlei theologie, kwam ik los van een veilige wereld." 

"Vragen over het lijden, over recht en vrede hebben me altijd beziggehouden"

Het blad Sophie hield met Pieter Vos een tweegesprek: wat is geestelijke verzorging in de krijgsmacht? Hoe krijgt dat vorm, gezien de morele dilemma's waarmee soldaten in de praktijk te maken krijgen? En is er überhaupt een moraal te vinden in oorlog? En zelfs: zou je zelf een geweer kunnen hanteren? "Ik weet het eerlijk gezegd niet. Ik sluit het niet uit, misschien wordt het spannender als je zegt: stel, ze dreigen je kinderen wat aan te doen en je hebt de kans om dat te voorkomen met een wapen. Dan vermoed ik dat ik dat zou doen. Ik ben blij  met het motto van de protestantse geestelijke verzorging, ‘Niet  door kracht, of door geweld, maar door mijn Geest’, omdat de  kracht van de liefde sterker is dan de macht van geweld. Vrede  kan nooit alleen met wapens worden afgedwongen."

Leerstoel en onderzoek

Militairen kunnen tijdens hun werk met grote existentiële vragen te maken krijgen. Ze kunnen daarmee terecht bij de geestelijke verzorging. Vos doet onderzoek naar de manier waarop verschillende visies binnen het protestantisme op ‘goed leven’ en ‘goed samenleven’ kunnen bijdragen aan die begeleiding. De leerstoel geeft een extra impuls aan masterstudenten en promovendi met belangstelling voor geestelijke verzorging in de krijgsmacht.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.