Workshop over Torah-rol brengt traditie tot leven

29 november 2018

Medewerkers van de PThU zagen maandag tijdens een interne Scriptorium workshop de traditie tot leven komen. Sofer Shimon Koppenhol, beëdigd joodse schrijver, leidde hen langs de schrijftradities van de Torah-rol uit de PThU-bibliotheek.

Voorzang 

De sessie begon in de kapel met een voorzang uit de Torahrol van de PthU bibliotheek volgens traditioneel joodse zangwijze. De sofer gaf voorafgaand een korte toelichting over de religieuze gebruiken rondom dit eminente document. Daarna verplaatste de sessie zich naar de ruime examenkamer. Daar zette Koppenhol levendig de schrijftradities van de Torahrol uiteen, en wat daar zoal bij komt kijken.

Praktisch

Koppenhol illustreerde zijn voordracht aan de hand van concrete zaken als:

  • perkamentmaken (kelaf)
  • liniëren
  • inkt
  • ganzenveer en rietpen
  • lettervormen 
  • kalligrafische schrijftradities

Daarnaast bracht hij voorwerpen en rolletjes (mezoezah en teffeliem) met zich mee om de gebruiken verder toe te lichten.

Introductie Esther-rol

PThU-docent Lieve Teugels introduceerde de Estherrol en het liturgisch gebruik bij het feest Poerim (Lotenfeest). Ook droeg ze in de kapel zelf voor uit de kleine Esther-rol, die de bibliotheek ook rijk is.

In januari volgt waarschijnlijk een vervolgsessie van het Scriptorium.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.