Studiedag seksueel misbruik biedt geen laatste antwoorden, wel hoop

27 november 2018

Aangrijpend en hoopvol. Zo omschrijft Heleen Zorgdrager de studiedag over seksueel misbruik en vergeving die PThU gisteren organiseerde. Er waren geen laatste antwoorden, maar wel meer gevoeligheid.

Grote opkomst

Veel pastores, hulpverlening en ervaringsdeskundigen wisten hun weg te vinden naar de studiedag gisteren. Daar opende Lenny van den Brink van het Meldpunt Seksueel Misbruik in de Kerk (SMPR) de dag. Vervolgens presenteerde Marie Hansen haar prikkelende masteronderzoek. Judith van der Werf en Majolijne Vosseman brachten een aantal aangrijpende casussen uit de praktijk van de Stichting VPSG, een organisatie voor advies en ondersteuning bij seksueel geweld, godsdienst en zingeving. Zij gaven een aantal scherpe observaties.

Vergeving bij seksueel misbruik: moet, mag, kan dat?

In workshops kwam er verdere verdieping. Is het mogelijk om te vergeven na seksueel misbruik? Mag dat überhaupt wel? Moet het zelfs, of is het helemaal niet van toepassing? De workshops gaven geen laatste antwoorden, maar brachten wel meer gevoeligheid voor valkuilen, de terreur van 'vergevingsdruk' en de noodzaak om alleen concreet over vergeving te spreken.

Hoopvolle woordwolk

Aan het eind van de dag stelden de deelnemers een woordwolk op van alles wat aan bod was gekomen. Daarin stonden 'erkenning' en 'losmaken' in het centrum. "Toch best hoopvol," aldus Heleen Zorgdrager.

Aan het eind van de studiemiddag over seksueel misbruik kwam een hoopvolle woordenwolk tot stand, waarin 'erkenning' en 'losmaken' het centrum vormden.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.