PThU agenda
- Afscheid prof. dr. Riemer RoukemaDr. Riemer Roukema, onderzoekshoogleraar Vroeg Christendom, neemt op vrijdag 23 juni afscheid van de PThU. Tijdens de afscheidsbijeenkomst zal hij een rede uitspreken met als titel 'Motieven om christen te worden in de tweede en derde eeuw.'
- Lezing Doron Bar: Cemeteries as holy places?De leerstoelgroep OT en Jodendom van de PThU, in samenwerking met Erasmus+ nodigt u uit voor een lezing en aansluitend gesprek (in het Engels) met Prof. Doron Bar, historisch geograaf van het Schechter Instituut in Jeruzalem.
- Elija en de Messias in tekst en ruimte - Studiedag met open collegesMet deze studiedag duiken we in het onderwerp Messianisme. Dit is het thema van de studiereis in november in het kader van de permanente educatie, waarvoor deze studiedag een eerste opmaat vormt. Voor de colleges zijn studenten en belangstellenden ook van harte uitgenodigd.
- Afscheidssymposium dr. Anne-Claire Mulder: Een gemeenschap van gelijken – omgaan met verschillenDr. Anne-Claire Mulder, docent Vrouwen- en genderstudies, neemt afscheid van de PThU vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Om haar afscheid te markeren organiseert de PThU het symposium Een gemeenschap van gelijken – omgaan met verschillen. Dit symposium vindt plaats op 29 juni in Groningen.
- Opening academisch jaar '23-'24: De herontdekking van de helOp 1 september 2023 opent de PThU het academisch jaar 2023-2024 met een symposium over de hel. Onder het motto 'Uitgeblust of opgestookt. De herontdekking van de hel' gaat PThU-hoogleraar dogmatiek Arnold Huijgen het gesprek aan auteur Arnon Grunberg, hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse Paul Verhaeghe, muziekartiest Broeder Dieleman en kunstkenner en conservator Ikonenmuseum Kampen Liesbeth van Es.
- Figura Divina: Op de rand van het woordOp 22 september organiseert Figura Divina een symposium over het ‘on/heilige’ in de poëtica van Hugo Ball, Paul Van Ostaijen en Lucebert.
- Hebreeuwse PsalmenzangavondLandelijke Hebreeuwse Psalmenzangavond aan de vooravond van Israëlzondag. Met chazan Gilad Nezer, het Vocaal Theologen Ensemble o.l.v. dr. Hanna Rijken, prof. dr. Dineke Houtman en dr. Lieve Teugels.
- Netwerkdag BiblioloogDe PThU nam in 2021 samen met het Centrum voor Bibliodrama het initiatief om de opleiding tot groepsbegeleider Biblioloog naar Nederland te halen. Intussen hebben verschillende groepen deelnemers de training gevolgd en willen we de stap zetten naar de ontwikkeling van een Nederlands-Vlaams Netwerk. Tijdens een eerste netwerkdag op 30 september willen we een start maken met dit netwerk.
- Afscheid prof. dr. Markus MatthiasDr. Markus Matthias, hoogleraar Lutherse theologie aan de PThU neemt op 3 oktober 2023 afscheid van de PThU. Ter gelegenheid van dit afscheid vindt er een symposium plaats met als thema 'Het geheim van het geloof'.
- Symposium Case Studies Geestelijke Verzorging: Kijk maar. Zij doen meer dan zij dachtenGeestelijk verzorgers bewegen zich met hun werk vaak op een snijvlak van disciplines en methodes. Hoe doen zij dat, met welke motivatie en met welk doel? Binnen het Case Studies Project Geestelijke Verzorging werkten zestig geestelijk verzorgers en een tiental onderzoekers van verschillende instellingen samen aan het in kaart brengen van goede praktijken in de geestelijke verzorging. Tijdens het symposium op 5 oktober ontmoeten geestelijk verzorgers, onderzoekers, brancheorganisaties en beleidmakers elkaar rondom de resultaten van het onderzoek en de betekenis ervan voor praktijk, professionalisering, beleid & onderzoek.
- 40ste Internationale Barth Conferentie: Zonde en schuld in een post-christelijke samenlevingDe 40ste internationale Barth Conferentie staat in het teken van zonde en schuld. Bestaat er zoiets als een collectieve schuld? Schuld van het ene volk tegenover het andere volk? Schuld van de mensheid tegenover de aarde? En hoe verhoudt collectieve schuld zich dan tot individuele schuld? Hoe kunnen we vruchtbaar omgaan met individuele schuld (bijvoorbeeld die van theologen) in een afreken-cultuur? Hoe kunnen theologen in een post-christelijke samenleving bijdragen aan het verantwoordelijk omgaan met schuld? Wat doet confrontatie met schuld met onze blik naar binnen, met ons verstaan van onszelf?
- Promotie Jos Colijn: Testing the Waters. Infant Baptism as a Case Study for Doing Reformed Theology InterculturallyOp 24 oktober verdedigt Jos Colijn aan de PThU zijn proefschrift: Testing the Waters. Infant Baptism as a Case Study for Doing Reformed Theology Interculturally.
- Nacht van de Theologie 2024Op vrijdagavond 27 oktober 2023 staat er iets bijzonders te gebeuren: de dertiende editie van de Nacht van de Theologie vindt plaats in de prachtige Jacobikerk in Utrecht. Het centrale thema van dit jaar is 'moed'.
- Dom Hélder Câmaralezing 2023: Uit de mond van kinderen…De Dom Hélder Câmaralezing 2023 is getiteld Uit de mond van kinderen… Kindertheologie als uitdaging en kans. De lezing is gewijd aan de stem van kinderen in de theologie en Bijbelinterpretatie. Hiermee spreekt de lezing opnieuw een perspectief aan dat in kerk en theologie vaak tekortkomt. De Zuid-Afrikaanse theoloog dr. Shantelle Weber houdt de hoofdlezing, getiteld: Jesus loves me this I know, DOES the Bible tell me so?
- Alumniwebinar 'Mijn hemel, de aarde'Speciaal voor oud-studenten van de PThU en haar rechtsvoorgangers is dit webinar 'Mijn hemel, de aarde’ met hoogleraar Vrijzinnige theologie Rick Benjamins.
- Nacht van WillibrordHoe stellen we ons Willibrord voor: monnik, Brit in Nederland, missionaris, kerkstichter, bisschop, heilige? Hoe wordt hij verbeeld, in verhalen, in kunst, in liederen? Deze vragen staan centraal tijdens de tweede editie van de Nacht van Willibrord.
- Symposium 'Probleem of mysterie: Hoe kijk jij als sociaal professional naar de situatie van de ander?'SMART doelen stellen, efficiënt problemen oplossen, evidencebased. Maar ook: naast de ander staan. Wie werkt in het sociaal domein weet van de spanning daartussen. Tussen beleid en nabijheid. Hoe voorkom je dat die spanning je verlamt? Hoe kijk jij als sociaal professional naar de situatie van de ander? In dit symposium verkennen we wat er kan gebeuren als we niet primair in termen van ‘problemen’ denken maar de werkelijkheid benaderen als ‘mysterie’. Een interactieve middag voor sociaal professionals op zoek naar verdieping en blikverruiming in hun werk.
- Oratie Petruschka SchaafsmaAcademische plechtigheid waar dr. Petruschka Schaafsma haar inaugurele rede uitspreekt bij de aanvaarding van de leerstoel Theologische ethiek aan de PThU. De titel van deze rede is Hoeveel duidelijkheid kan het goede verdragen? Over ethiek, theologie en gevoel voor mysterie.
- Open Dag Bachelor TheologieBen je geïnteresseerd in sociologie, psychologie, filosofie, antropologie, taal, geschiedenis en/of kunst? Bij de studie Theologie krijg je het allemaal! Meer weten? Kom dan naar de bachelor open dag van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De PThU verzorgt hierin een traject waarmee je direct kunt instromen in de theologische masteropleiding tot predikant.
- Bijbeldebat: De verhouding van Oude en Nieuwe TestamentHoe lees je de Bijbel: wordt in het Nieuwe Testament verteld wat er in het Oude Testament was voorspeld? Gaat het ook in de Hebreeuwse Bijbel eigenlijk al over Jezus, of over iets anders? Vertelt het hele boek één verhaal, of kun je de delen los van elkaar lezen?