Oorlog en vrede: ver weg of dichtbij?
Ver weg: Dagelijks worden we geconfronteerd met de realiteit van oorlogen en conflicten. Ver weg en dichtbij. Een oorlog ver weg is niet altijd onze oorlog. Toch kan een conflict ver weg een bron van polarisatie zijn in onze eigen omgeving. Hoe kun je vragen van oorlog en vrede zinvol aan de orde stellen? Wat zegt de christelijke traditie erover? Hoe verhouden wij ons tot militairen die bereid zijn (geweest) zich in te zetten voor vrede op aarde? Wat is de rol van de kerk in het debat over oorlog en vrede?’ Dichtbij: Je zult maar militair zijn, veteraan of familie ervan. Dan komen de vragen over goed en kwaad, over schuld en onschuld akelig dichtbij. Wat betekent het om militair te zijn en opdrachten te krijgen of te moeten geven? Om plotseling geconfronteerd te worden met een situatie die snel escaleert? Hoe begeleiden geestelijk verzorgers bij de krijgsmacht militairen? Wat kunnen we daarvan leren?
De dag wordt op twee momenten op verschillende plekken georganiseerd, dus je kunt kiezen voor de dag bij jou in de buurt of die het beste in je planning past:
- 7 februari, JW Frisokazerne te Assen
- 14 maart, Landgoed Beukbergen Huis ter Heide
Voor wie?
Studiedag voor professionals in kerk, pastoraat, geestelijke verzorging en docenten godsdienst/levensbeschouwing.
Programma studiedag
De studiedag staat in het teken van bewustwording van vraagstukken rond oorlog en vrede. Hoe verhoud jij je tot het thema oorlog en vrede? Welke positie neem jij in? Kun jij je inleven in de wereld van militairen, hun gevoelens en gedachten? Hoe ga je als professional in de kerk, als geestelijk verzorger of docent het gesprek aan met mensen die tegengestelde opvattingen hebben?
Het programma is van 10.30 tot 16.30 uur.
Met lezingen, gesprek en interactieve workshops gaan we in op thema’s als ‘rechtvaardige oorlog’ en ‘rechtvaardige vrede’, ethische dilemma’s en theologische vragen. We leren van ervaringen van militairen en geestelijk verzorgers bij de krijgsmacht. Ook kijken we naar onze eigen rol en houding als theoloog, kerk en professional. We doen dat onder leiding van diverse experts zoals militaire leiders, krijgsmachtpredikanten en theologen.
Verdiepingscursus
Speciaal voor professionals in de kerk en de geestelijke verzorging is er de mogelijkheid om de eerste dag aan te vullen met literatuur, opdrachten en een verdiepende cursusdag op 24 april 2025. Hierin gaan we nader in op ethische en pastorale aspecten. Docenten: Pieter Vos (PThU) en Nathalie van den Berg (Hogeschool Windesheim). Aanmelden voor de verdiepingscursus kan via de pagina Geraakt door oorlog: pastoraal en ethisch begeleiden als de vrede onder druk staat.
Kosten
Deelname aan een studiedag kost € 75. Dit is inclusief koffie/thee en lunch en een exemplaar van het boek Morele vorming van militairen. Het geheel van de PE-cursus kost € 600 (inclusief studiedag en boek). Voor Predikanten en kerkelijk werkers die dit binnen hun PE doen, staat de cursus gelijk aan 2 ECTS. Als je nog budget hebt, kun je de kosten declareren bij de landelijke kerk. Accreditatie voor zowel de studiedag als de cursus als geheel wordt aangevraagd bij de SKGV. Als je je wilt opgeven voor de gehele PE cursus van 2 ECTS (studiedag, boek en verdiepingsdag) dan kan dat via de cursuspagina Geraakt door oorlog: pastoraal en ethisch begeleiden als de vrede onder druk staat.
Locatie: PThU Utrecht
Aanmelden