Lezing Hartmut Rosa: Razende stilstand en resonantie

7 juni 2024

Snel, snel, snel: in onze maatschappij vliegen de innovatie en het aantal keuzes je om de oren. En we moeten dóór, alleen al om te behouden wat we hebben. Deze ‘razende stilstand’ zorgt voor angst, onzekerheid en polarisatie, zegt Duitse socioloog Hartmut Rosa. Hij pleit voor resonantie: de ervaring van verbinding en geraakt worden. Op 7 juni geeft hij hierover een lezing.

Foto: Heinrich-Böll-Stiftung uit Berlijn, Duitsland, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Over de spreker

Hartmut Rosa, hoogleraar in Jena (Duitsland), kreeg veel bekendheid met zijn werk waarin versnelling, vervreemding en resonantie centrale begrippen zijn. Resonantie moet je overkomen, je kunt dat niet actief bewerken. Wel zijn er bronnen om uit te putten: Rosa noemt religie, kunst en natuur. Zijn lezing heeft als titel: “Give Us A Hearing Heart”?! The Listening Society and Its Enemies.

Internationale conferentie en preconferentie

Rosa geeft met zijn lezing de aftrap voor de internationale conferentie van de Societas Homiletica, waarbij deelnemers aan de hand van resonantie zullen proberen te duiden wat er in een preek gebeurt. In een preek doet veel mee: de bijbeltekst, de menselijke ziel, de persoon van de voorganger en van de hoorder, de lokale context en de mondiale uitdagingen. Hoe kom je daarin tot verbindingen die raken?

De lezing is ook onderdeel van de pre-conferentie, die een samenwerking is tussen de PThU, de CHE en IZB. Deze conferentie met lezingen van Kees van Ekris, Jan Martijn Abrahamse en Sabrina Müller en diverse workshops is speciaal voor predikanten, kerkelijk werkers en studenten en vindt plaats van donderdagavond 6 juni tot en met de lezing van Rosa op vrijdagmiddag 7 juni.

Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor wie deze lezing wil bijwonen zonder deel te nemen aan de conferenties. Wees er snel bij, want vol is vol!

Locatie en kosten

Datum: 7 juni 15.30 -18.00 uur, inloop vanaf 15.00 uur
Locatie: Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat, Groningen
Toegang: € 30

Aanmelden

Aanmelden voor dit evenement is helaas niet meer mogelijk.