Home/actueel/PThU agenda/Scriptorium workshop: typen Christen-iconen
23 februari 2019

Scriptorium workshop: typen Christen-iconen

Hoe heeft de Messias, de Christus, er fysiek uitgezien? Al vanaf de vroegste eeuwen van onze jaartelling houden kunstenaars zich hiermee bezig. Van de catacombenkunst tot de Italiaanse grootmeesters, van Rembrandt van Rijn tot hedendaagse kunstzinnige schilderstukken van Chagall probeert kunst de menselijke gestalte in de persoon van Jezus van Nazareth weer te geven. Op zaterdag 23 februari gaat de Scriptorium-workshop over hoe de iconografische tradities van Oost en West dit aanpakten.

Tijdens de workshop gaat iconenschilder David Chichua in op de vraag: In hoeverre passen die geschilderde afbeeldingen van de Messias (iconografie) bij de geschreven (grafische) beeldvormingen in de Bijbel? Eerst in de Wet, de Profeten en vooral ook in de Psalmen, en dan in de Nieuwtestamentische geschriften? De oosters-orthodoxe iconenschildertradities (Griekse, Georgische, Koptische, Russische, Ethiopische en andere) gaven daar een bijzondere uitdrukking aan. Dat deden ze in de vorming van Christus-iconen die verschillende 'typen' laten zien van het (gevisualiseerde) Messias-ideaal. Deze 'typen' staan ook in een beroemd achttiende-eeuws handboek voor iconenschilders van Dionysius van Fourna. David gaat daarop in aan de hand van geschilderde iconenvoorbeelden zelf.

Locatie en tijd

Locatie: De Boelelaan 1105, Amsterdam, zaal 1E18

Tijd: 9.30 - 14.15 uur

Kosten: gratis voor mensen die voor het eerst deelnemen. Daarna is het mogelijk tegen betaling in te schrijven voor vervolgcursussen. Aanmelden is niet nodig.