PThU en Universiteit van Stellenbosch intensiveren samenwerking

21 juni 2024

De PThU en Universiteit van Stellenbosch ondertekenden op donderdag 20 juni in Utrecht een Memorandum of Understanding (MOU) en een Student Exchange Agreement (SEA). Daarmee maakten zij afspraken over de voortzetting van samenwerking, uitwisseling van studenten en samenwerking binnen het Kerk en Slavernij-project van de PThU.

Deelnemers

Bij de bijeenkomst waren verschillende deelnemers van de beide universiteiten aanwezig. Namens de Universiteit van Stellenbosch waren er prof. dr. Reggie Nel, de decaan van de Faculteit Theologie van de universiteit en de faculty manager, Escois Benjamin. Namens de PThU waren rector Klaas Spronk, prof. dr. Annette Merz, prof. dr. Heleen Zorgdrager, dr. Martijn Stoutjesdijk en Albert Nijboer aanwezig.

Afspraken over samenwerking

De PThU en de Universiteit van Stellenbosch (SU) maakten afspraken over de voortzetting van de bestaande samenwerking in de vorm van de jaarlijkse onderzoeksconsultaties. De eerstvolgende hiervan vindt plaats in de eerste week van oktober 2024 in Stellenbosch en Kaapstad. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de voortzetting van de uitwisseling van studenten. Ook maakten PThU en SU afspraken over samenwerking binnen het Kerk en Slavernij-project. Op korte termijn nodigt PThU hiervoor een Zuid-Afrikaanse gastonderzoeker uit via het bestaande Research Fellowship-programma. Beide partners gaan verkennen hoe zij binnen het project kunnen samenwerken en welke onderzoekers ze hierbij kunnen betrekken.

Ook is gesproken over de mogelijke deelname van docenten van SU binnen de module 'Overcoming Slavery and Racism in Theology' (7,5 ECTS) die komend najaar wordt aangeboden in Utrecht. Tot slot is afgesproken dat beide instellingen een nieuwe Erasmus+-aanvraag zullen voorbereiden om de uitwisseling van docenten en studenten verder te faciliteren en te financieren. Voorafgaand aan het gesprek in Utrecht sprak dr. Erica Meijers in Amsterdam met professor Nel over de genoemde onderzoeksconsulaties, die zij samen met prof.dr. Dorottya Nagy vanuit de PThU coördineert.

Waardering voor samenwerking

Al met al een geslaagd bezoek waarbij wederzijdse waardering is uitgesproken over de jarenlange samenwerking die er bestaat tussen de PThU en (met name) haar rechtsvoorganger in Kampen en haar strategische partner in Stellenbosch.