Over de lezing
Deze lezing vertrekt vanuit de zogenaamde ‘theologische wending’ in de fenomenologie, een stroming binnen de filosofie die nadenkt over zowel theologische objecten als de structuren van menselijke ervaring. Ecofenomenologische lezingen van denkers als Jean-Luc Marion suggereren dat de natuur zich aan ons ‘geeft’: overvloedig, overweldigend, misschien zelfs heilig.
Maar is dat het hele verhaal?
Door zich te laten uitdagen door het soms ontregelende werk van Emmanuel Falque, biedt deze lezing een ander perspectief: de wereld is niet alleen een gave, maar iets actiefs, rommeligs, getekend door afwezigheid en trauma.
In plaats van de natuur te idealiseren, wordt haar materiële complexiteit benadrukt - en onze gedeelde kwetsbaarheid met haar. Niet beheersen of romantiseren, maar leren leven in solidariteit met een wereld die ons tegelijk vreemd is, stil blijft, en gewond is.
Door diep na te denken over wat het betekent om mens te zijn én deel van de natuur, opent zich misschien een weg naar meer rechtvaardige en betekenisvolle manieren van samenleven.
Over de spreker
Calvin D. Ullrich (Ph.D. Stellenbosch) is een continentale filosoof-theoloog die werkt op het snijvlak van godsdienstfilosofie, politieke en publieke theologie. Hij is momenteel Senior Lecturer in Interdisciplinaire Theologie aan de University of the Free State in Zuid-Afrika. In juni is hij te gast bij de PThU.
Praktisch
De lezing vindt plaats in het gebouw van de PThU op de Jansdam 14 in Utrecht. Inloop met koffie en thee is vanaf 17.15 uur, de lezing start om 17.30 uur. Rond 18.30 uur sluiten we af.
Aanmelden