Home/News & Events/Events/Cancelled: Symposium IRILIS & UvH: Rituelen die helen? 26 mrt 2020

Cancelled: Symposium 'Rituelen die helen?' (UvH ism IRILIS)

Datum: 26 maart 2020 van 13-17u nieuwe datum volgt

Locatie: Universiteit voor Humanistiek, Kromme Nieuwegracht 29, 3512 HD Utrecht

Rituelen ontstaan vaak na collectieve rampen. Een ramp of aanslag schudt de samenleving wakker. Gevoelens van rouw, verlies, schuld en angst overheersen in de nasleep ervan. Hoe werken rituelen na collectieve rampen? Wat kunnen rituelen betekenen als mensen het gevoel van controle kwijt zijn? Kunnen rituelen helen?

Wanneer het ook precies plaats zal vinden: het vierde symposium van de Celebrantenopleiding van de Universiteit voor Humanistiek (UvH) zal ingaan op deze vragen. Het wordt georganiseerd in samenwerking met het Instituut voor Rituele en Liturgische Studies (IRILIS); een platform voor innovatief onderzoek op het gebied van rituele en liturgische studies. Tijdens het symposium zullen verschillende experts op het gebied van ritueel, trauma en rouw hun inzichten presenteren, waarna we met hen in gesprek gaan. We zullen vanuit wetenschap en praktijk kijken naar de betekenis van ritueel na collectieve rampen.

Keynote spreker is Prof. Geert Smid, psychiater bij ARQ Centrum’45, ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en bijzonder hoogleraar ‘Psychotrauma, verlies en rouw na rampen en geweld’ aan de Universiteit voor Humanistiek.

Dr. Nicole Immler is universitair hoofddocent ‘Geschiedenis en cultuurwetenschappen’ aan de Universiteit voor Humanistiek en coördinator module 3 ‘Rituelen bij afscheid en verlies’ bij de Celebrantenopleiding. Zij doet onderzoek naar narratieven, trauma en weerbaarheid in relatie tot oorlogsverleden.  

Dr. Jorien Holsappel is senior beleidsadviseur bij Arq Kenniscentrum Impact en onder andere auteur van onder andere een handreiking voor gemeentes voor het organiseren van herdenkingen na schokkende gebeurtenissen.  

Dr. Joanna Wojtkowiak, universitair docent ‘Psychologische en levensbeschouwelijke aspecten van existentiële zorg’ en coördinator van de Celebrantenopleiding aan de Universiteit voor Humanistiek, zal de dag voorzitten.

Programma 

13:00-13:15 Welkom door dagvoorzitter

13:15-14:00 Lezing Geert Smid

14:00-14:30 Respons Nicole Immler

14:30-15:00 Pauze  

15:00-15:30 Bijdrage Jorien Holsappel

15:30-16:00 Dialoog met zaal en alle sprekers

16:00-16:15 Inhoudelijke afsluiting

16:15-17:00 Borrel


Foto: Mathew Schwartz, @cadop, www.unsplash.com