Home/Programma/lezing-stevo-akkerman

Lezing door Stevo Akkerman

Stevo Akkerman

Stevo Akkerman geeft een lezing en doet het mee aan de zin-talk over het thema ‘Ongelofelijk’, over de verrassende comeback van religie. Stevo is schrijver, journalist, redacteur religie & filosofie bij Trouw en columnist, waarvoor hij onlangs de Heldringprijs won. Hij wordt geroemd om zijn afgewogen analyses en zijn ruimte maken voor twijfel.

Hij groeide op als oudste (van zeven kinderen) binnen een gereformeerd vrijgemaakt gezin, waarvan de vader hoofdonderwijzer was. In zijn autobiografische roman Donderdagmiddagdochter beschrijft hij hoe religie en levensbeschouwing een rol spelen in zijn leven. Het vertelt het aangrijpende verhaal van een vader die om moet gaan met het verlies van zijn kind, van een echtgenoot die zijn huwelijk door zijn vingers ziet glippen en van een man die zijn geloof moet herijken. De roman werd door de pers lovend ontvangen en bekroond met de CLO Literaire Juryprijs en de Vlaamse prijs voor het Beste Spirituele Boek.

Op 17 april verscheen zijn nieuwe roman, De mooiste dag. Op bijzondere wijze beschrijft Akkerman in zijn boek de dynamiek binnen een gezin met volwassen kinderen; de innige, maar gecompliceerde moeder-dochterrelatie, de rivaliteit tussen twee zussen, de verwijdering tussen twee echtgenoten na een jarenlang huwelijk. Akkerman bouwt een subtiele spanning op en legt alle thema’s uit het gezinsleven genadeloos bloot. Herkenbaar, ontroerend en confronterend.