Home/Programma/2016/Programma-Voorstellingen-DeGolem

De Golem

Multimediale voorstelling

Trio Wilde Eend speelt ‘De Golem’, een voorstelling waarin zij op bijzondere wijze zwijgende film, live muziek en verteltheater combineren. Oude bioscooptijden herleven, maar dan wel op een nieuwe, frisse manier.

De eeuwenoude legende van de Golem handelt over een reus van klei die door rabbi Leib tot leven wordt gewekt om Joden in het getto van Praag te beschermen tegen hun vijand. De Golem is een oerverhaal over angst, hoop en verzet. Het laat zien hoe ‘monsterlijke’ vijandsbeelden ontstaan, maar stelt ook de vraag hoe we ‘monsters’ in onszelf ontdekken en te lijf kunnen gaan. En hoe we hoop kunnen koesteren in barre tijden. Kortom: een sterk verhaal met een actuele betekenis.

Trio Wilde Eend speelt in deze voorstelling (joodse) klezmer, Balkanmuziek en eigen composities, maar ook klassieke werk van Ernest Bloch en jazzmuziek van John Zorn, aangevuld met spannende improvisaties. Bezetting: Gottfrid van Eck, vertelling en klarinetten; Michiel Ockeloen, accordeon en percussie; Tessa Zoutendijk, viool en effecten. Theatermaker en regisseur Kees van der Zwaard gaf script- en speladvies.


Er zijn vele boeken, toneelstukken en films aan de legende van de Golem gewijd. Een oude filmklassieker is Der Golem, wie er in die Welt kam (1920) van de Duitse cineast en hoofdrolspeler Paul Wegener. In zwijgende, expressionistische beelden wordt het verhaal van de Golem verteld. In een gloednieuwe montage is deze film onderdeel van een muzikale vertelling.


Verteller en muzikant Gottfrid van Eck bewerkte zowel de legende als de film en maakte op basis daarvan een theatrale vertelling. Daarin verweefde hij ook iets van zijn eigen ‘monsters’. Gottfrid kruipt in de huid van filmexplicateur, d.w.z. de verteller/acteur die zo’n eeuw geleden stomme films van dialogen en commentaar voorzag.
Meer informatie over Wilde Eend: www.wilde-eendproducties.nl