Home/Programma/2016/Programma-Verdieping-Workshops

Workshops

Naast de lezing zijn er een grote hoeveelheid kleinere sessies over de thema’s die nu in kerkelijk Nederland spelen. Samen met experts ga je in een kleine groep aan de slag, praktisch en informatief.

Een aantal workshops die in ieder geval op het programma staan:

Pionieren, hoe doe je dat?

In Nederland zijn nu zestig pioniersplekken van start: nieuwe vormen van kerkzijn voor mensen die niet naar een kerk gaan. Een SRV-wagen in een nieuwbouwwijk, een klooster nieuwe stijl, een Kliederkerk voor jonge gezinnen…het kan allemaal. In deze workshops leer je ontdekkenwat de eerste stappen zijn om een pioniersplek te starten. Onthoud daarbij: iedereen kan pionieren, het hoeft niet duur te zijn en is het altijd spannend.

Mensen van het landelijk team pionieren verzorgen de verschillende workshops. Zij weten alles over wat er zich afspeelt op de frontlinie van kerkelijke vernieuwing in het hele land en daarbuiten.

Behoed de tussenruimte tussen het ‘ik’ en de ander(en)

Hoe respecteer je het andere van de ander in een groepsgesprek? Hoe kom je tot een ‘wij’ gevoel in een groep zonder dat de onderlinge verschillen worden uitgewist? In deze workshop werken we met ‘tussenruimte’, de letterlijke en figuurlijke ruimte die ontstaat doordat ‘ik’ en ‘jij’ van elkaar verschillen. Tijdens en na de inleiding over het begrip tussenruimte en de manier waarop die tot stand komt in de ontmoeting, wordt op verschillende manieren – met handen, in loop oefeningen - geëxperimenteerd met het waarnemen van deze tussenruimte tussen de één de ander

Anne-Claire Mulder is PThU docent genderstudies en stagebegeleider van predikanten in opleiding.

Geld in de Kerk

Veel gemeentes hebben het nodige vermogen op de bank staan, maar kampen ook met teruglopende vrijwillige bijdragen. Hoe kan je in een situatie van krimp dan toch op een goede manier investeren in vernieuwing en vitalisering van de gemeente? Speciaal aanbevolen voor kerkrentmeesters!

Marten van der Meulen is universitair docent Godsdienstsociologie aan de PThU en publiceerde het rapport “Krimpende middelen en toch vitaal”, over geld in de Protestantse Kerk. De workshops worden gegeven i.s.m. de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer en een aantal andere experts.

Wat we kunnen leren van de Moderne Devotie

Miljoenen mensen vinden Thomas a Kempis’ Imitatie van Christus nog steeds het lezen waard. Toch lezen wij deze en andere Middeleeuwse teksten nu op een heel andere wijze dan de oorspronkelijke auteurs bedoelden. Is dat een probleem? Niet als je een balans probeert te vinden. In de workshop gaan we ontdekken hoe je een Middeleeuwse mystieke tekst van een vrouwelijke auteur op verschillende manieren kunt lezen.

Workshopleider is Mathilde van Dijk, expert op het gebied van Moderne Devotie. Zij werkt als universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen en is coördinator van het Instituut voor Christelijk Cultureel Erfgoed.