Home/Programma/2016/Programma-Meditatief-Meditatie-Wakeup

Wake-up meditatie met labyrint

(Zaterdagmorgen 8.00 uur, buiten bij Midsland aan Zee; bij slecht weer alternatief in RK-kerk)

Het leven is
een constant gaan
in het labyrint.
Aankomen
en weer vertrekken.
Het midden vinden
en het weer verlaten.
Moeten omkeren
en telkens weer verder komen.

Het labyrint is een heel oud symbool. Het is kort gezegd een slingerende weg die van buiten naar het centrum voert, een weg zonder splitsingen of kruispunten. Je kunt dus nooit ‘fout’ lopen en je kunt ook de weg niet kwijtraken. Een labyrint is geen doolhof: de weg wijst zich vanzelf.
De weg van het labyrint voert naar het midden, het centrum, het doel, je kern, je ziel, om wat typeringen te noemen. Het christendom heeft het symbool van het labyrint al vroeg, 4e eeuw, opgenomen en een eigen vorm ontwikkeld.

In de ochtend hebben we alle rust om met elkaar het labyrint te maken en te gaan, waarschijnlijk op het strand, bij slecht weer binnen. De ervaring leert dat dit een heel bijzondere manier is om je geestelijke vragen te onderzoeken.Alberte van Ess is theoloog en geestelijk begeleider. Ze geeft al enige jaren (christelijke) meditatiecursussen en is auteur van “Het ritme van de tijden”, dagboek christelijke meditatie. Zij is werkzaam als wijkpredikant in de stad Groningen.


Corinne Groenendijk is predikant in Krimpen a/d IJssel en geestelijk begeleider. Ze geeft cursussen op het gebied van spiritualiteit en meditatie en begeleidt reizen naar Iona en Taizé. ‘Ik vind samen mediteren één van de mooiste manieren om samen te zijn. Bovendien kom je er thuis bij jezelf en de eeuwige.’