Home/Programma/2016/Programma-Meditatief-Meditatie-Ignatiaans

Bijbelse of Ignatiaanse meditatie

(Zaterdagmiddag, 14.00 uur, RK-Kerk)           

In deze vorm van mediteren maak je gebruik van je verbeeldingskracht om de tekst te begrijpen. Het is een verrassend creatieve manier van mediteren bij een tekst, die tegelijk veel zegt.

Deze vorm van meditatie is afkomstig uit de late middeleeuwen. In de Moderne Devotie is deze vorm intensief beoefend. Later heeft Ignatius van Loyola, de stichter van de Jezuïeten, het beeldend mediteren verder uitgewerkt. We maken kennis met één van de vormen van Ignatiaans mediteren. Alberte van Ess is theoloog en geestelijk begeleider. Ze geeft al enige jaren (christelijke) meditatiecursussen en is auteur van “Het ritme van de tijden”, dagboek christelijke meditatie. Zij is werkzaam als wijkpredikant in de stad Groningen.


Corinne Groenendijk is predikant in Krimpen a/d IJssel en geestelijk begeleider. Ze geeft cursussen op het gebied van spiritualiteit en meditatie en begeleidt reizen naar Iona en Taizé. ‘Ik vind samen mediteren één van de mooiste manieren om samen te zijn. Bovendien kom je er thuis bij jezelf en de eeuwige.’