Home/Programma/2016/Programma-Meditatief-Iconenexpositie

Hedendaagse iconen door Anne-Marie van der Wilt

Tijdens hele festival geopend in de RK-kerk

Iconen worden wel vensters op de hemel, ladders naar de eeuwigheid genoemd. Dit geeft aan dat het bij een icoon nooit om de icoon of afbeelding zelf gaat, ook niet om deze te aanbidden. Iconen laten geen natuurgetrouwe afbeelding zien. Ze geven een meer symbolische verbeelding om de kijker uit te nodigen door de icoon heen te kijken en zo te verwijzen naar het oerbeeld daarachter. Het oerbeeld verwijst naar  God, Jezus, Maria  en heiligen.  Een icoon bevat een rijke schat aan symboliek.

Iconen scheppen ruimte voor verstilling, gebed en meditatie om daarin het mysterie en de mystiek van het geloof te ervaren. Juist in de overprikkelde tijd waarin wij leven zien we meer belangstelling voor iconen . Al van jongs af aan ben ik gefascineerd door iconen vanwege het licht, de kleuren, het mystieke en de verwijzing naar het goddelijke. Gaandeweg is bij mij het verlangen ontstaan om hedendaagse iconen te maken. In mijn werk volg ik de symboliek van de oude iconen, daarmee wil ik recht doen aan de historische authenticiteit. Op elke icoon is de Bijbeltekst waar de icoon op is gebaseerd aanwezig onder het zachtgele glas.

Iconen zijn het meest bekend als geschilderd, toch kende de oude traditie ook iconen gemaakt van glasmozaïek of textiel. Met deze hedendaagse iconen voeg ik mij graag in de traditie van iconen van glasmozaïek.

 

Anne-Marie van der Wilt is predikant en beeldend kunstenaar

www.zin-in-kleur.com