Home/Nascholing/Clusters 2020-2021/Archief/Cluster: Bronnen en methoden
Cursuscode:
D192006/D192007/D192008
ECTS:
6
Docenten:
Dr. Jan Krans, prof. dr. Maarten Wisse
Kosten:
€ 1749,-
Max aantal deelnemers:
20
Onderzoeksgroep:
S, B, P
Wanneer
6,7, 20 & 21 januari 2020, 3 & 4 februari 2020
Deadline inschrijving:
22 nov 2019

Cluster Bronnen en methoden

Onder een cluster verstaan we drie thematisch verwante cursussen die zo gepland staan dat u vijf weken achter elkaar verlof op kunt nemen om deze te volgen. U kunt zo in één keer de 6 studiepunten van het aangestuurde deel van de PE verwerven.

Het cluster Bronnen en methoden: Op weg naar Pasen omvat de volgende cursussen:

Beschrijving

In dit cluster beoefent u het handwerk van de exegese, het dagelijks brood van de predikant en kerkelijk werker-met-preekconsent. Elke keer wordt het weer zondag en bereidt u een preek voor. Er is een tekst of een verhaal uit de bijbel, er is een geschiedenis waarin de tekst uitgelegd en doordacht is en er is het hier en nu, de huidige situatie, waarin u het levende woord zoekt . In dit cluster beoefent u het ambacht van de uitlegger en vertolker, de kunst van de exegeet en de interpreet. 

Door aan dit cluster mee te doen verfrist u uw exegetische en creatieve vermogens. Tevens worden uw kennis en kunde vergroot. Wat u hier opdoet kunt u de andere zondagen ook weer gebruiken. 

Het gaat deze keer over de weken naar Pasen toe. De Schriften gaan open en u leest samen zorgvuldig en methodisch de teksten. Dat is de eerste cursus. In de volgende wordt, in gesprek met anderen die ons voorgingen, nog eens grondig overdacht wat het heil van Goede Vrijdag en Pasen is. Vragen rond verzoening staan hier centraal. In de derde cursus gaat het om het ambacht van het communiceren en het presenteren. Lezen en nadenken is mooi, maar daarna moet er ook nog een preek komen. In dit cluster wordt het oude nieuw en doet u inspiratie op om voor anderen weer een bron te kunnen zijn.

Als u aan het gehele cluster wilt deelnemen, dient u zich voor alle drie de cursussen afzonderlijk in te schrijven. Deelname aan één of twee cursussen is uiteraard ook mogelijk.