Home/Nascholing/Cursusaanbod 2020-2021/Verder spelen met God: wat betekent 10 jaar The Passion voor de kerk? D202104
Cursuscode:
D202104
ECTS:
1,5
Docenten:
Dr. Mirella Klomp
Kosten:
€ 225,-
Max aantal deelnemers:
8
Onderzoeksgroep:
Practices
Wanneer
10 november 2020
Deadline inschrijving:
12 okt 2020
Aanmelden

Verder spelen met God: aan de slag met rituelen buiten het kerkgebouw

Beschrijving

Het fenomeen The Passion is sinds 2011 voor velen niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het evenement laat zien hoe christelijke religie en ritualiteit niet zozeer verdwenen zijn uit onze samenleving, als wel ingrijpend veranderd zijn. Langlopend onderzoek laat zien dat Nederland in het publieke domein vooral speelt met en onderhandelt over christelijk ritueel. Wat betekent dat voor kerken? In hoeverre spelen zij mee of kunnen ze hierop inspelen? Wat kunnen of moeten predikanten met deze nieuwe kennis? En hoe zou God in dat spel en die onderhandelingen betrokken kunnen zijn? Uitgangspunt vormt het nieuwe (Engelstalige) boek van de docent dat in september 2020 verschijnt.

 • + Doelgroep

  De eendaagse cursus Verderspelen met God is bedoeld voor predikanten, kerkelijk werkers, pioniers, en andere theologen (ZZP’ers, journalisten etc.) die nieuwsgierig zijn naar religie en rituelen in de breedte van de hedendaagse West-Europese samenleving, daarover graag met elkaar doordenken en -spreken, en hun eigen (kerkelijke) praktijk daaraan te relateren.

 • + Doelstellingen
  • U krijgt zicht op de verandering van religie en ritualiteit in de Nederlandse samenleving aan de hand van de casus van The Passion.
  • U deelt en verkent in gesprekken de concrete kansen en uitdagingen die dat voor kerken met zich meebrengt.
  • U wordt geprikkeld om die kansen en uitdagingen in de eigen context te herkennen en op te pakken.
 • + Literatuur

  Dr. Mirella Klomp, Playing On. Re-staging The Passion after the death of God (Theology in Practice 10), Leiden: Brill (exp. Sept 2020).

 • + Opzet en toetsing

  Van deelnemers wordt verwacht dat ze het gehele boek hebben gelezen. Daarnaast is de bedoeling dat elke deelnemer een sessie, gewijd aan één hoofdstuk voorbereidt en leidt (korte samenvatting van het hoofdstuk, vragen en discussiepunten op 1 A4). Binnen twee weken na afloop van de cursus zenden deelnemers een notitie van max. 2 A4 een waarop ze reflecteren op concrete uitdagingen voor hun eigen context/praktijk.

 • + Datum & locatie

  Datum: Dinsdag 10 november 2020 van 10 tot 17 uur.

  Via ZOOM (in blokken, met pauzes).

  Max aantal deelnemers: 8 (bij overtekening volgt een tweede cursus)

  Wilt u ook deelnemen aan de boekpresentatie en minisymposium via Zoom op 1 oktober, dan kunt u zich hier aanmelden.

 • + Kosten en punten

  € 225,-

  De cursus staat voor 1,5 ECTS