Home/Over de PThU/Bibliotheek/Diensten/EZproxy

Raadplegen van digitale boeken en tijdschriften vereenvoudigd

Duizenden ebooks en digitale tijdschriften zijn vanaf heden rechtstreeks toegankelijk vanuit de bibliotheekcatalogus WorldCat Discovery. De bibliotheek maakt daarbij gebruik van een zogeheten proxyserver, waarbij apart inloggen via intranet niet meer nodig is.

Na het intypen van zoekwoorden in  het zoekscherm verschijnt een pop-up menu met de mededeling dat authenticatie verplicht is. Om rechtstreeks toegang te krijgen tot ebooks en digitale tijdschriften is het nodig om eerst in te loggen met het aan u door de PThU verstrekte VUnetID en wachtwoord.

Klik op daarvoor op Sign in with student- / staff-VUnetID of the PThU

Zoeken in de bibliotheekcatalogus zonder eerst in te loggen blijft ook mogelijk. Klik op ‘continue as  guest’  en typ zoekwoorden in het zoekscherm. Op het moment, dat u toch bijv. een ebook wilt raadplegen, klik dan op ‘ebook bekijken’. Typ vervolgens op het scherm ‘Aanmelden met uw organisatieaccount’ uw VUnetID en wachtwoord en klik op Aanmelden. U wordt direct doorgeleid naar de volledige PDF-tekst van het ebook.

Hulp nodig? Neem dan contact op met de bibliotheek.

De komende periode zullen meer en meer digitale boeken en tijdschriften worden toegevoegd. Ook zullen steeds meer open access titels worden opgenomen. Het aanschafbeleid zal zich ook steeds meer richten op het aankopen van digitale versies i.p.v. de papieren versie. Dit vereenvoudigt het raadplegen van boeken vanaf de thuiswerkplek al blijven er beperkingen in het downloaden en eventueel printen van het aantal pagina’s (veelal 60-100 per keer afhankelijk van de voorwaarden van de uitgever). Omdat de nog beschikbare plankruimte op de studiezalen en in de depots beperkt is, zullen de komende jaren steeds meer publicaties uitsluitend digitaal worden aangeschaft. Vanzelfsprekend gaat dit in nauw overleg met docenten.