Home/Onderwijs/Studeren in het buitenland/Blogs studiereizen/studiereis-oxford-blog3.rtd

Studeren in Oxford: een verrijking van de studie

Paul-Mattias Reitsma studeert Theologie aan de PThU/VU. Op het moment is hij in Oxford, Engeland, waar hij zowel studeert als stage loopt bij een kerk. Hij schrijft over zijn lessen, ervaringen, en de verrijking van een andere context.

Slapend Engels

Wat is het ultieme bewijs dat je echt bent gesetteld op de plek waar je je buitenlandstage volgt? Als je ’s nachts in het Engels in je slaap praat…. Zowaar, het is mij al twee keer voorgekomen. Twee keer vertelde mijn kamergenoot in Oxford mij de volgende dag dat ik in mijn slaap in het Engels heb gepraat. Misschien wel het bewijs dat mijn buitenlandstage goed uitpakt!

Perspectief

Een van de mooie aspecten van het studeren en stagelopen hier in Oxford is dat je vanuit een ander perspectief op dezelfde zaken reflecteert. Neem de Brexit. Voor mij als Nederlander vind ik er wel wat van, maar het blijft een onderwerp wat op afstand staat. Om van Engelse vrienden te horen hoe zij met dit onderwerp stoeien, word ik uitgedaagd om als Nederlander er toch weer op een andere manier naar te kijken. Hoe ga je als kerk met zo’n onderwerp om? Een kerk die aan de ene kant verbonden wil zijn met de samenleving, zonder al te snel één specifieke politieke voorkeur aan te kaarten. De St. Aldates kerk had een gebedsavond georganiseerd waar dit thema onder andere voorbijkwam. Allerlei studenten en professionals kwamen bij elkaar om te bidden voor deze ‘constitutionele crisis’. Wat doe je dan als kerk? En wat bid je dan? Door zulke onderwerpen vanuit een Engels perspectief belicht te zien, word ik opnieuw gevraagd me vooronderstellingen te bevragen en in inlevingsvermogen te groeien. Heel boeiend! 

De laatste dagen in Oxford.

Kerk en mentor

Een van de mooie aspecten van mijn stage bij de kerk St. Aldates was het feit dat er in de kerk veel waarde werd gehecht aan mentoraat. Zo had ook ik een mentor waarmee ik elke twee weken samen een dagdeel erop uit trok. Vaak was een typische Engelse pub de eindbestemming waar we een Engelse pudding of pint bestelde. Mijn mentor was Dan Hames, 34, theoloog, actief in de kerk en bomvol sarcastische Engelse humor. En toevallig is hij zelfs op het moment bezig met een PhD aan de VU. Klein wereldje hè... Als je dus ooit nog eens een bourgondische Engelsman ziet lopen op de theologie-faculteit, weet je wellicht wie het is.

Enfin, een prachtige manier om als theoloog in spe te groeien! Vragen over God, ons persoonlijke geloof en academische theologie kwamen regelmatig aan de orde. Maar vaak ging het nog over hoe wij beiden op onze eigen plek en beide samen iets konden laten proeven aan de mensen om ons heen van wie God is.

Oxford was een prachtige manier om als theoloog in spe te groeien. 

Afscheid

Mijn tijd zit er helaas op. Het is tijd om weer terug te gaan naar de lage landen en naar de PThU/VU. Wat neem ik nou het meeste mee van de tijd in Oxford? Ik kijk terug op een enorme verrijking van mijn studietijd. Ik heb mogen zien hoe een kerk in Oxford bruist aan leven en een bijzondere impact heeft in de stad en in de levens van mensen daar. Ik heb mogen zien hoe het geloof en de wetenschap in Oxford hand in hand gingen. Ik heb bijzondere mensen ontmoet die me hebben doen groeien in geloof en theologie. Boven dit alles heb ik nog iets veel waardevoller mogen proeven; ongeacht de verschillende talen, achtergronden, locaties, culturen en diversiteit van de mensen met wie ik in contact ben geweest in Nederland en Engeland, mogen we dezelfde God dienen waarvan juist die diversiteit iets reflecteert!

Dank voor het lezen. Ik hoop dat het lezen van mijn ervaringen je op de ene of andere manier geïnspireerd heeft. En misschien zet het je wel aan om een keer een ticket naar Oxford te overwegen…