Home/Onderwijs/Studeren in het buitenland/Blogs studiereizen/Studiereis Roemenie.rtd

Studiereis Homiletiek - Roemenië mei 2018

Eigentijds preken in de Europese context in het spanningsveld van “christelijke en nationale identiteit”

Zaterdag 26 mei

In de warme namiddag vertrok vanaf Eindhoven Airport ons zuurstokroze vliegtuig met eindbestemming Cluj-Napoca. Daar aangekomen brachten we op de campus van de theologische universiteit van Cluj - samen met een aantal Hongaarse collega-studenten - onze eerste avond en nacht in Roemenië door.

Zondag 27 mei

Na de Hongaarse kerkdienst op de universiteit, waarvan de meesten van ons alleen het ‘Amen’ had begrepen, leidde lokale predikant Szekely Jozsef ons rond door zijn kerk en museum over het leven in Transsylvanië voor, tijdens en na de communistische dictatuur onder Ceauşescu. Een indrukwekkend verhaal over de verschrikkingen van die tijd. Gebeurtenissen waardoor ook Jozsef en zijn familie werden getroffen.

’s Avonds verlieten we Cluj, op weg naar ons ‘conferentieoord’ in het kleine dorpje Györgyfalva. Hier zullen we tot donderdag blijven.

   

Nadat we via twee presentaties de Hongaarse gemeenschap en Hongaarse hervormde kerk in Transsylvanië leerden kennen, maakten we die zondag ten slotte kennis met de Hongaarse destilleer-cultuur. Inmiddels weten wij dat je hier in een Fanta-fles geen Fanta zult vinden. Eén (of meerdere) palinka’s later zochten de meeste van ons hun bed op.

Maandag 28 mei

Na de eerste nacht in Györgyfalva, waarvan de duur per persoon sterk varieerde, begon deze studiedag met een college over hoorders en identiteitsvorming in de preek (Ciska Stark) en een college over de verhouding oudtestamentische en nieuwtestamentische geloofsgemeenschap en hun maatschappelijk-culturele context (Jan Krans).

’s Middags pasten we onze opgedane kennis toe bij de preekbesprekingen. In verschillende groepen werd door een student en een predikant een preek gehouden. Vervolgens bespraken we deze preken aan de hand van een aantal vragen.

   

In de avond hadden we Jozsef op bezoek. Hij presenteerde zijn dissertatie over de verandering van het beroepsbeeld van de Hongaars hervormde predikant in Transsylvanië tussen 1990 en 2014. In een interessante discussie daarna werd de kerkelijke situatie in dit gebied vergeleken met die in Nederland.  

De dag werd afgesloten zoals de dag daarvoor: ‘Fanta’, goede gesprekken en Mexicaans pingpong.
(Joanne Plaisier)

Geheimen van de preek

Nu we ons verdiepen in die geheimen van de preek moeten we uiteraard ook hebben over de bekende preek van bisschop Michael Curry. Wat is een goede performance? Wat is je focus? Deze vragen hebben we ons zelf gesteld. Naast de theorie hebben we gepoogd dit in de praktijk te brengen. Dit hebben we gedaan door mini-preekjes te maken, te houden en elkaar feedback te geven. Na afloop van deze sessie zoals steeds een heerlijke maaltijd. De interactie met Roemenen is inspirerend, we leren veel van elkaar en elkaars wereldbeeld. We kijken we met andere ogen naar de situatie in Europa en naar de kerk in Europa. En uiteraard is er genoeg ruimte om lol met elkaar te maken en vriendschappen op te bouwen.
(Gijs Bleijenberg)

   

2 minuten preken en 5,5 uur rijden

Bij een studiereis over de prediking vanuit het perspectief van identiteit en context verwacht je dat er in ieder geval ook vanuit verschillende contexten gepreekt wordt. Eerst kwamen de voorbeelden voorbij, ‘ foute’  en ‘goede’? Zo hebben we met z’n allen gekeken en geluisterd naar de veel besproken trouwpreek bij het huwelijk van Harry en Megan. Wat een performance en hoe kijken we hier naar als Nederlander of Hongaar? En kun je dit nu profetisch noemen of helemaal niet?

Maar we hebben ook geluisterd naar elkaars preken. Zo tegen het einde van de reis zijn we overladen met inzichten en aandachtspunten. Wat zou je nu willen vasthouden of oefenen? Met deze vraag kregen we de opdracht een korte preek te schrijven (zo’n 2 minuten) over Romeinen 8. In de kerk van Gyorgyfalva. Bijzonder om zo op de kansel van een Hongaarse kerk te staan. Maar ook bijzonder om zo naar elkaar te luisteren. Om te horen hoe ieders eigen stem terug te horen is in zijn of haar verkondiging. Wat kun je ontzettend veel van elkaar leren!

   

De volgende dag zijn we na het afsluitende college en de evaluatie vertrokken naar de Karpaten. Op weg naar Moldovita. Een prachtige tocht door de bergen om uit te komen in een idyllisch dorpje waar we deze nacht zullen verblijven. De gastvrouw wilde ons graag overtuigen van de Roemeense gastvrijheid door ons een zeer uitgebreide maaltijd voor te zetten. We ontploften bijna na 2-gangen en een stuk brownie. En zo konden we met een volle buik na een gezellige avond naar bed. Onze reisleider (Ries) beloofde ons veel interessants voor morgen. Ik ben benieuwd! (Albert Jan)