Home/Onderwijs/Studeren in het buitenland/Blogs studiereizen/IRTI Conference 2017 .rtd

Blog (PART 1) IRTI Conference 2017

15 juni 2017

Donkere wolken pakken zich samen boven Hong Kong. Dr. Tjeerd de Boer, visiting professor aan het Lutheran Theological Seminary (LTS) en tevens gastheer van de conferentie, legt uit dat Hong Kong net een tyfoon achter de rug heeft. Het weer is onstuimig en van tijd tot tijd komt de regen met bakken uit de hemel. De meeste deelnemers maakt het niet zoveel uit. De gebouwen van het LTS, gekenmerkt door die typische Chinese bouwstijl, zijn aan elkaar verbonden met overkappingen. Binnen is het aangenaam en koel, buiten loopt men droog.

De ongeveer 90 deelnemers, die zich in Hong Kong hebben verzameld voor de 12e tweejaarlijkse conferentie van het International Reformed Theological Institute (IRTI), komen uit 15 verschillende landen. Gezamenlijk wordt het eten gedeeld aan ronde tafels, een echte LTS-manier om met elkaar in contact te komen, zo verzekert Tjeerd de Boer de deelnemers.

Het thema van de internationale conferentie is ‘Public Theology in Plural Contexts’. De eerste keynote spreker, dr. Richard Mouw, emeritus president of Fuller Theological Seminary (USA), maakt al direct duidelijk waar het hem om te doen is. Publieke theologie zou wat hem betreft verder moeten gaan dan waar het de kerk specifiek over gaat. Publieke theologie is meer dan politieke theologie of onderzoek doen naar kerk-staat verhoudingen.

De volgende keynote spreker maakt het meteen concreet. Dr. Zhinbin Xie, professor of Christian Philosophy and Ethics in Shanghai: “A Chinese public theology needs Abraham Kuyper’s common grace.” In eerste instantie overheerst de verbazing. Een Chinese hoogleraar, die enthousiast pleit voor een groeiend besef van Kuyper’s ‘algemene genade’ en thuis is in het neocalvinisme? Daarna wordt de urgentie ook snel duidelijk. Volgens sociologisch schattingen zullen er rond 2030 ongeveer 247 miljoen christenen (inclusief katholieken) in China leven. China zal de grootste christelijke congretatie ter wereld herbergen. In de zoektocht naar een sterke confessionele kerk is het (neo)calvinisme, met Kuyper als belangrijke representant, onverminderd invloedrijk.

In deze serie blogs doen … verslag van de IRTI conferentie 2017, die van 15 tot en met 18 juni wordt gehouden in Hong Kong. Volg voor een actueel verslag de hashtag #IRTI2017 op Twitter!