PThU en Schechter Instituut Jeruzalem werken samen in Summer school

1 juli 2019

Deze week vindt aan de PThU in Amsterdam de eerste summerschool over Jeruzalem plaats. Een week vol lezingen en werkcolleges rondom de geschiedenis en archeologie van Jeruzalem, heilige plaatsen in Jeruzalem en de relatie tussen joden, christenen en moslims in Jeruzalem. De summerschool is een gezamenlijk initiatief van de PThU en het Schechter Instituut voor Joodse studies uit Jeruzalem, Israël.

Zo’n 20 studenten van verschillende opleidingen en andere belangstellenden nemen deel aan de summerschool. Sommige van hen zijn moslim, andere joods of christen. Wat de studenten bindt, is een fascinatie voor de stad. Jeruzalem is geen onbeladen thema. Daarom sprak dr. Lieve Teugels (PThU) bij het welkomstwoord de wens uit dat alle gesprekken en discussies deze week met respect voor elkaar en elkaars overtuigingen worden gevoerd.

Prof. Doron Bar, president van het Schechter instituut voor Joodse Studies en expert op het gebied van de geschiedenis van Jeruzalem en haar heilige plaatsen, is een van de sprekers tijdens de summerschool. "Mijn kennis van Jeruzalem, zowel historisch als persoonlijk, stelt me in staat om de complexiteit van deze stad aan studenten uit te leggen. De realiteit in Israël is ingewikkeld om te begrijpen. Het is in om meerdere redenen belangrijk om aan Nederlandse studenten een evenwichtig en kritisch geluid te laten horen als het gaat om Jeruzalem, haar heden en verleden. Jeruzalem is een stad die een belangrijke rol speelt in drie religies. Elk van die religies moet de stad niet voor zichzelf willen hebben, maar de stad willen delen. Religie en pluralisme horen bij elkaar. En vanuit de gezamenlijkheid moeten we nadenken over de toekomst van de stad." 

Lieve Teugels, docent aan de PThU, is een van initiatiefnemers van de summerschool. Volgens Teugels is "de summerschool een unieke gelegenheid om Nederlandse studenten van alle overtuigingen kennis te laten maken met de fascinerende stad Jeruzalem. De samenwerking van Israelische en Nederlandse docenten zorgt voor een authentiek leermoment. Met respect voor de veelheid van meningen, wordt de rijke en complexe geschiedenis van Jeruzalem academisch belicht en besproken."

Ook deelnemen aan de Summerschool? Op 3 juli geeft Doron Bar een publiekslezing over de ontwikkeling van van Joodse en nationale gedenkplaatsen in de staat Israël van 1948 tot 1967. Aanmelden voor de lezing.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.