Home/actueel/PThU nieuws/Handboek Oosters Christendom
30 mei 2018

Handboek Oosters Christendom

Recent is het 'Handboek Oosters Christendom' verschenen onder redactie van Herman Teule en bijzonder PThU-hoogleraar Orthodoxie en Vredesopbouw in Europa Alfons Brüning. Het is een zeer uitgebreid naslagwerk over het Oosters Christendom dat speciaal voor het Nederlands taalgebied gepubliceerd is.

Het boek is geschreven door een groot aantal voornamelijk Nederlandstalige specialisten, en is een initiatief van het Instituut voor Oosters Christendom en Radboud Universiteit Nijmegen.

Het handboek is een systematische inleiding op het oosters christendom dat wordt bestudeerd in zijn hele breedte met aandacht voor de verschillende kerkelijke gemeenschappen, orthodox of met Rome verbonden. Naast de klassieke onderwerpen zoals spiritualiteit, liturgie, iconen, geschiedenis en dogmatiek komen ook moderne thema’s aan bod: wat betekent het dat de Kerken van het Midden-Oosten meer leden in de diaspora hebben dan in de thuislanden? Wat is het belang van nationalisme? Wat zijn nationale Kerken? Hoe functioneert etniciteit? Hoe gaan de oosterse Kerken om met andere godsdiensten (de dialoog met islam en jodendom)? En hoe verhoudt de orthodoxie zich de problematiek van de mensenrechten?

Klik hier voor de flyer met inhoudsopgave en bestelformulier.