Home/actueel/PThU nieuws/Nieuwe campagne en eerste video. Een persoonlijke noot van de maker
6 september 2018

Nieuwe campagne en eerste video. Een persoonlijke noot van de maker

Met een nieuwe campagne willen we laten zien wat studeren aan de PThU inhoudt. PThU leidt theologen op: wat kun je daar dan mee? Wat houdt dat in? Dit is het eerste filmpje dat een breed beeld geeft. Vervolgfilmpjes gaan in op specifieke thema's.

Van de filmmaker, Kees-Jan Mulder, die zelf ook aan de PThU heeft gestudeerd

Gefeliciteerd met een nieuw begin, een nieuw academisch jaar. Het is goed dat u er bent. Want…we hebben goeie theologen nodig. Vooral nu. Hoe meer mensen zich terugtrekken in hun eigen bubbel, hoe belangrijker het is dat er mensen zijn die rondwandelen op de grenzen van die bubbels. Tolken die de taal van de wereld én van de kerk begrijpen, die Hebreeuws lezen én hiphop luisteren, die je tegenkomt op de momenten die er toe doen, op de kruispunten van je leven. Zulke mensen zijn jullie, of ga je zometeen worden. Gefeliciteerd, grensgangers, goed dat jullie er zijn.

Want het is goed dat ze er zijn, die mensen die je tegenkomt als je gaat trouwen, die je komen opzoeken als je je baan kwijt bent geraakt, die naast je staan als je iemand aan het verliezen bent, die het met je vieren als er een kindje wordt geboren, die je uitnodigen om over je eigen sores, over je eigen leven, en zelfs over je eigen dood heen te kijken, theologen gaan over grenzen.

Althans, dat klonk in een filmpje ter ere van 10 jaar PThU, afgelopen jaar, theologen gaan over grenzen, en sindsdien is dat een al maar naarder zinnetje geworden in mijn hoofd. Ik had dat filmpje gemaakt, ik werk als filmmaker, maar ben zelf hier opgeleid als predikant, en elk verhaal van een theoloog die de grens overgaat, in de zin van ‘misbruik, maakt, van z’n positie’, raakt me persoonlijk, en raakt ons allemaal denk ik.

Naast mensen staan op de kruispunten van het leven, samen zijn op drempelmomenten, diep nadenken over waar de grenzen liggen, dat is het allermooiste wat er is, maar, bederf van het allermooiste wordt ook het aller-aller-lelijkste. Juist daarom is scholing, nascholing, kwetsbare reflectie, betrouwbaarheid en het kennen van grenzen zo belangrijk. Van dat zinnetje hebben we dus ‘theologen weten van grenzen’ gemaakt, in het nieuwe filmpje voor de PThU.

Er was nog een ding waar ik tegenaan liep bij het maken van het nieuwe filmpje. ‘Diep geworteld’ is één van de kernwaarden van de PThU. In de voice-over wilde ik daar iets mee, maar ik liep er tegenaan: waar zijn we dan in geworteld? Als je zegt: we zijn geworteld in protestantse bronnen, of: diepgeworteld in protestantse  traditie, dan doe je die traditie en die bronnen zelf geen recht, omdat het de reformatoren er juist om te doen was om in de Bijbel zelf te wortelen. En de Bijbel, dat is natuurlijk niet alleen een protestantse bron. Diepgeworteld in onze Protestantse roots, heb ik er nu van gemaakt in de voice-over, maar dat kan natuurlijk wel beter, schiet me vooral aan als je een idee hebt daarvoor, dan passen we dat stukje nog even aan.

Persoonlijk heeft het beeld van geloven als je bezighouden met de bron me wel veel gebracht. Het idee dat je uit Gods liefde kunt putten… Op de momenten dat dat lukt, Gods liefde centraal zetten, Christus centraal, vertrouwen centraal maken… op die momenten kom je voorbij gesprekken die alleen over hekjes gaan, en uiterlijkheden, en status, en schijn, en dat vind ik zelf wel heel bevrijdend werken. Dan gaat het niet meer om de grenzen, maar om de kern, Gods licht, Gods glorie.

Word je dan helemaal voor niks theoloog die van grenzen weet? Ehm, nee, want als je een kudde naar de bron wil leiden is het wel ook handig als je weet waar de hekken staan, en welke open moeten, en welke open kunnen. Vandaar toch het thema ‘grenzen’. Afijn, dit is veel gepraat over een filmpje van twee minuten… We gaan ‘m zo kijken, maar ik wou nog één ding met u doen. 


Kijk even om je heen. Doe maar.

Dit is waarschijnlijk de laatste keer…

Dat we met alle eerstejaars van de PThU in deze locatie passen.

Want ik ga ervanuit,

Dat als je deze campagne op je eigen facebooktijdlijn, en twitterfeed, en insta stories deelt,

Dat je dan niet langer de enige zult zijn in je omgeving die een goeie theoloog wil worden.

 

Zoek de bron en deel ervan, veel kijkplezier, en een heel goed jaar gewenst.

Dankuwel.