Conferentie: Globalisation in Ancient Judaism and Christianity: Theory and Practice

12 t/m 14 juli 2021

In de afgelopen twee decennia zijn theorieën over globalisering een steeds prominentere rol gaan spelen in de studie van de Romeinse wereld. In dit licht is de bijna afwezigheid van globaliseringstheorieën in de studie van het oude jodendom en christendom opvallend. Deze conferentie heeft tot doel het globaliseringsdenken te bevorderen in de studie van het oude jodendom en het christendom.

Onderwerp van de conferentie

In de afgelopen twee decennia zijn theorieën over globalisering een steeds prominentere rol gaan spelen in de studie van de Romeinse wereld. Voortbouwend op het werk van sociale wetenschappers zoals Roland Robertson en Jan Nederveen Pieterse, hebben archeologen en oude historici zowel de verschillende manifestaties van de oude globalisering als de theoretische winst van het concept ten opzichte van andere benaderingen, zoals Romanisering of postkoloniale theorieën.

In dit licht is de bijna afwezigheid van globaliseringstheorieën in de studie van het oude jodendom en christendom opvallend. Aangezien het oude jodendom en christendom tot de best gedocumenteerde lokale of glokale tradities in de Romeinse wereld behoren, hebben ze een groot potentieel om licht te werpen op hoe het Romeinse rijk functioneerde als een mondiale ruimte. Bovendien daagt het toegenomen onbehagen in aangrenzende velden met benaderingen die nog steeds populair zijn in de studie van het oude jodendom en het christendom (bijv. postkolonialisme), wetenschappers van het oude jodendom en het christendom uit om deel te nemen aan bredere interdisciplinaire debatten over globalisering. Daarom heeft deze conferentie tot doel het globaliseringsdenken te bevorderen in de studie van het oude jodendom en het christendom. Papers kunnen zich richten op een van de twee thema's, of beide.

1. Theoretische reflectie op globalisering

Om het nut van globaliseringstheorieën voor de studie van het oude jodendom en christendom te onderzoeken, nodigen we deelnemers uit om na te denken over de theoretische risico's en voordelen van deze theorieën. Vragen kunnen zijn, maar zijn niet beperkt tot:

  • Wat zijn de problemen die gepaard gaan met de toepassing van theorieën die zijn ontworpen voor de moderne wereld op het oude jodendom en het christendom? Wat kunnen de voordelen van dergelijke toepassingen zijn?
  • Wat zijn de voordelen en onderscheidende kenmerken van globaliseringstheorieën in vergelijking met andere theoretische kaders, zoals postkoloniale benaderingen, centrumperiferiedenken of netwerkmodellen?
  • Wat bedoelen we precies als we het hebben over globalisering in de studie van het oude jodendom en christendom? Welke moderne globaliseringsdenkers kunnen het meest behulpzaam zijn om de vragen te beantwoorden die we stellen aan de oude joodse en christelijke bronnen?

2. Praktijken die globalisering in gang zetten

We nodigen deelnemers uit om de bijdrage van praktijken in het oude jodendom en het christendom aan processen van globalisering in deze tradities te onderzoeken. Dergelijke praktijken kunnen omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

  • brief schrijven
  • reizen
  • bedevaart
  • vertaling

Deze conferentie is tot stand gekomen in samenwerking tussen de Protestantse Theologische Universiteit, Alexander von Humboldt Stichting en WWU Munster.

Programma

U kunt het volledige programma downloaden.

Aanmelden

De conferentie vindt online plaats via Zoom. Als u zich aanmeldt via het formulier, krijgt u direct toegang tot de gegevens voor de bijeenkomst.

Cookies

We vinden het belangrijk om je daar goed over te informeren. Cookies helpen ons je ervaring op onze website te verbeteren. Functionele cookies dragen bij aan een soepel draaiende website. Analytische cookies bieden ons inzicht in hoe gebruikers de website gebruiken. Met marketing-cookies kunnen we je op basis van je websitebezoek gepersonaliseerde inhoud bieden.